Import fra Storbritannien
Meget har ændret sig, efter at Storbritannien forlod EU 1. januar 2021. På denne side finder du en række vigtige informationer, som step for step gør din virksomhed klar til at købe varer og ydelser fra Storbritannien.
Hvis din virksomhed importerer varer fra Storbritannien, og du ikke har importeret varer fra lande uden for EU før, skal din virksomhed importregistreres hos Erhvervsstyrelsen på virk.dk.
Registreringen er nødvendig for at kunne importere varer og lave importangivelser.
Din virksomhed skal i de fleste tilfælde stille sikkerhed for den told, som virksomheden skal betale for varer, den importerer til Danmark fra et land uden for EU.
Der findes flere muligheder for at stille sikkerhed, blandt andet:
- Told- og skatteforvaltningens sikkerhedsstillelsesordning
Virksomheden stiller sikkerhed for tolden via en kreditordning, der betales til en gang om måneden. - Anden sikkerhed
Virksomheden stiller sikkerhed via kontant indskud eller bankgarantier.
For at en vare kan få toldnedsættelse i EU, skal det sandsynliggøres, at varen har præferenceoprindelse i Storbritannien. Varen skal opfylde én af to betingelser:
- Varen skal være fuldt ud fremstillet i Storbritannien.
- Varen skal være tilstrækkeligt bearbejdet eller forarbejdet i Storbritannien.
Læs mere om, hvordan en vare opnår toldpræference.
Som importør er det en forudsætning for at opnå toldnedsættelse, at du kan dokumentere, at varen har præferenceoprindelse i Storbritannien.
Læs mere om præferencedokumentation for importører.
I TARIC (Toldtariffen) kan du slå op, om der er mulighed for at opnå toldnedsættelse på en bestemt vare.
Varer, der ankommer til Danmark fra Storbritannien eller ethvert andet land uden for EU, angives digitalt i Importsystemet. Du kan gøre det selv eller få en speditør eller transportør til at gøre det for dig. Hvis du selv vil angive dine varer, skal du oprettes som bruger i Importsystemet (kun for virksomheder).
Når du bliver importørregistreret hos Erhvervsstyrelsen, får du også et EORI-nummer, som er din virksomheds cvr-nummer med DK foran. Dette nummer skal din virksomhed have, når du importerer varer fra lande uden for EU.
Din virksomhed skal kende varekoden på den vare, som virksomheden importerer. Den 10-cifrede varekode bruges blandt andet til at beregne den told, der skal betales for varen.
Læs mere om, hvor du finder varekoder.
Hvis du importerer varer fra Storbritannien med præferenceoprindelse og ønsker at opnå toldnedsættelse, skal du angive det med særlige koder i toldangivelsen.
Læs mere om, hvilke rubrikker du skal udfylde i toldangivelsen.
Du skal bruge en række blanketter og koder til at lave selve toldangivelsen i Importsystemet. Hvilke blanketter og koder der er relevante for din virksomhed, kommer an på, hvilken type vare virksomheden importerer.
Hvis din vare alligevel ikke kan opnå toldnedsættelse, skal du betale told, før varen kan frigives. Du kan betale tolden via forskellige betalingsordninger:
- Via kreditordning og sikkerhedsstillelse med månedlig afregning
- Kontant (5-dagesafregning).
Har din virksomhed allerede toldbevillinger, skal du undersøge, om du skal ændre i bevillingerne med hensyn til handel med Storbritannien.
For virksomheder med faste eller hyppige importforsendelser fra Storbritannien kan det være en fordel at ansøge om relevante toldbevillinger. Bevillingerne kan give adgang til en eller flere fordele i toldlovgivningen, fx mere simple toldprocedurer.
Det kan fx være en fordel for virksomheden at få en bevilling til midlertidig opbevaring (MIO), som giver virksomheden mulighed for at opbevare ikke-EU-varer midlertidigt, mens varerne venter på at komme under en toldprocedure. Varer kan være under midlertidig opbevaring i højst 90 dage.
Du skal være opmærksom på, at der kan være særlige bestemmelser for nogle varetyper, fx lægemidler, fødevarer og levende dyr, som skal angives i Importsystemet.
Du skal være opmærksom på, at der er toldkontrol af udvalgte varer, som bliver importeret til Danmark fra et land uden for EU.
EORI-nummeret er et EU-nummer, som viser, at du er importør. Når du bliver registreret som importør, får du det automatisk tildelt. EORI-nummeret er dit cvr-nummer med DK foran.
Du skal bruge varekoden på din vare. Du kan få hjælp til at finde varekoden i databasen eVITA.
Når du har fundet den 10-cifrede varekode, kan du finde toldsatsen i TARIC (Toldtariffen).
Vælg Toldordninger for varekode, og tast varekode og landekode.
Du skal være opmærksom på, at brugen af eVITA og Toldtariffen ikke har retsvirkning. Hvis du har brug for en bindende afgørelse af, hvilken varekode en bestemt vare har, kan du ansøge om en bindende tariferingsoplysning (BTO).
Det kommer an på, hvilken afregningsform du valgte, da din virksomhed blev registreret som importør:
Valgte du Told- og skatteforvaltningens sikkerhedsstillelsesordning eller anden form for sikkerhed, er der en betalingslinje på importspecifikationen i TastSelv Erhverv, som du skal bruge, når du indbetaler tolden. Du skal betale tolden senest den 16. i måneden, efter at du har importeret varen.
Valgte du kontantafregning, skal du betale tolden, når varen kommer til Danmark. Du modtager en importspecifikation i TastSelv Erhverv, hvor der ikke er en betalingslinje på.
Hvis din virksomhed er momsregistreret, skal du ikke betale eller lægge momsen ud. Der bliver beregnet moms på importangivelsen, men du skal bare skrive beløbet på din momsangivelse for den aktuelle periode. Du skal skrive momsbeløbet i feltet Moms af varekøb i udlandet. Hvis du har fradrag for momsbeløbet, skal du også skrive det i feltet Købsmoms.
Du kan se det samlede momsbeløb for måneden på din importspecifikation.
Hvis din virksomhed ikke er momsregistreret, skal du betale momsen.
Der bliver beregnet moms på toldangivelsen, men du skal først betale momsen, når du får importspecifikationen i TastSelv Erhverv. Betalingsfristen er den 16. i måneden efter importen.
Din virksomhed skal have bevilling til aktiv forædling. Du skal søge bevillingen på virk.dk. Toldstyrelsen udsteder bevillingen.
Når du har bevilling til aktiv forædling, skal du ikke betale told af varerne, når de kommer til reparation. Du skal dog stille sikkerhed for potentiel toldskyld.
Du skal også føre regnskab over de varer, du tager ind til aktiv forædling, og som bliver reeksporteret igen.