Sådan bruger du EU’s handelsaftaler
Hvis du vil i gang med at bruge en handelsaftale, skal du starte med at finde ud af følgende:
- Er der indgået en handelsaftale med det ikke-EU-land, du handler med? På EU’s hjemmeside kan du se en oversigt over EU’s handelsaftaler, hvis du er i tvivl.
- Er din vare omfattet af handelsaftalen?
- Kender du din varekode? Du kan bruge værktøjet eVITA til at finde den korrekte varekode for din vare.
- Hvis du skal importere: Brug varekoden til at finde toldsatsen for den vare, du gerne vil importere.
Husk: Hvis toldsatsen er 0 %, giver det ikke mening at bruge en handelsaftale.
Når du importerer eller eksporterer en vare, skal du vide, hvor den er fremstillet, og hvor de mindre dele, som varen eventuelt består af, stammer fra.
Varen skal have præferenceoprindelse
Hvis en vare er omfattet af en handelsaftale, og det kan dokumenteres, at varen lever op til oprindelseskravene i aftalen, er der mulighed for hel eller delvis toldnedsættelse. Så taler vi om, at varen har præferenceoprindelse.
Herunder kan du læse mere om reglerne for præferenceoprindelse og om, hvordan du undersøger, om en vare har præferenceoprindelse.
Onlineværktøj til handelsaftaler
EU-Kommissionens onlineværktøj Access2Markets indeholder relevant information om import til og eksport fra EU. Med værktøjselementet ROSA (Rules of Origin Self-Assessment) kan du tjekke, om din vare lever op til oprindelseskravene i en bestemt handelsaftale.
Du finder Access2Markets på EU-Kommissionens hjemmeside.
Hvordan får en vare præferenceoprindelse?
For at en vare kan opnå præferenceoprindelse i EU eller et af de lande, som EU har en handelsaftale med, skal den opfylde én af disse to betingelser:
- Varen skal være fuldt ud fremstillet i EU eller det pågældende land.
- Varen skal være tilstrækkeligt bearbejdet eller forarbejdet i EU eller det pågældende land.
Fuldt ud fremstillede varer
Fuldt ud fremstillede varer omfatter fx produkter, der er udvundet, dyrket eller høstet, eller dyr, der er født og opdrættet, jaget eller fanget, i EU eller aftalelandet. Hvis varen er omfattet af en handelsaftale og er fuldt ud fremstillet i enten EU eller aftalelandet, opnår den præferenceoprindelse.
Vær opmærksom på, at bestemmelserne om fuldt ud fremstillede varer varierer fra aftale til aftale. Du skal derfor altid undersøge, hvilke varer der anses for at være fuldt ud fremstillede i den konkrete aftale.
Tilstrækkeligt bearbejdede eller forarbejdede varer
Hvis dine varer ikke er fuldt ud fremstillede, kan de godt opnå præferenceoprindelse alligevel. Det kræver dog, at de er tilstrækkeligt bearbejdede eller forarbejdede.
For at finde ud af, om varen er tilstrækkeligt be- eller forarbejdet, skal du slå op i den såkaldte procesliste i den enkelte handelsaftale. Her finder du de gældende regler for, hvornår materialer uden oprindelse i EU eller i aftalelandet er tilstrækkeligt be- eller forarbejdede til, at varen får præferenceoprindelse. Du finder en guide til reglerne i listen herunder.
Sådan læser du proceslisten
Reglerne i proceslisten er delt op i kolonner:
- Kolonne 1 indeholder de første 4 cifre af den varekode, som det færdige produkt hører under. I nogle tilfælde står der "ex" før angivelsen i kolonne 1. I så fald anvendes reglen i kolonne 3 eller 4 kun på den del af den pågældende position, som er beskrevet i kolonne 2.
- Kolonne 2 indeholder en produktbeskrivelse af det færdige produkt. Du skal være særligt opmærksom, hvis der står et "ex" i kolonne 1. I så fald gælder reglerne kun de nævnte varer under den 4-cifrede varekode.
- Kolonne 3 og 4 indeholder en eller flere regler (kvalificerende behandlinger), som skal opfyldes, for at det færdige produkt får præferenceoprindelse. Reglerne i kolonne 3 og 4 gælder kun for materialer, der ikke allerede har oprindelse i aftalelandet eller EU. Det er valgfrit, om du anvender reglerne i kolonne 3 eller 4.
Herunder kan du se et eksempel på regler i proceslisten for kugle- og rullelejer.
HS-position (varekode) |
Produktbeskrivelse |
Bearbejdninger eller forarbejdninger af materialer uden oprindelsesstatus, som giver det færdige produkt oprindelse |
|
(1) |
(2) |
(3) |
(4) |
84.82 |
Kugle- og rullelejer |
|
Fremstilling, ved hvilken værdien af alle anvendte materialer ikke overstiger 25 % af produktets pris ab fabrik |
Hvis du vil importere en vare fra et ikke-EU-land, som EU har indgået en handelsaftale med, kan du undersøge, om der er mulighed for hel eller delvis toldnedsættelse. I Toldtariffen finder du de gældende toldsatser og betingelser, herunder også om varen er omfattet af en handelsaftale (i Toldtariffen kaldes det toldpræference). For at bruge Toldtariffen kræver det, at du kender varekoden samt oprindelseslandet på den vare, du vil undersøge.
Læs mere om, hvordan du finder din varekode.
Når du har afklaret, om der er mulighed for toldpræference på varen, kan du gå videre til at læse mere om, hvordan du dokumenterer varens præferenceoprindelse.
Eksempel: Import af T-shirts fra Egypten
En virksomhed skal importere T-shirts med varekoden 6109100010 fra Egypten til Danmark. Taster virksomheden oplysningerne (se øverst i skærmbilledet) om deres produkt ind i TARIC, kommer følgende informationer frem.
Som du kan se nederst i tabellen, er toldsatsen for alle ikke-EU-lande (103) som udgangspunkt 12 % for denne vare. Det fremgår dog samtidig, at der er mulighed for toldpræference (142) med en toldsats på 0 % på varen. Hvis virksomheden i dette tilfælde kan få dokumenteret, at varen har oprindelse i Egypten, som EU har en handelsaftale med, og at handelsaftalens øvrige betingelser er overholdt, skal virksomheden ikke betale told for varen.
Hvis du som eksportør vil finde ud af, om der er en handelsaftale med det land, du handler med, kan du bruge værktøjet Access2Markets på EU’s hjemmeside. Her kan du også se, hvilke toldsatser der gælder, og du kan tjekke, om dine varer lever op til oprindelseskravene i den enkelte handelsaftale. Den viden kan du som eksportør bruge, når du skal planlægge din produktion og dine handelsmønstre.
Eksempel: Eksport af T-shirts til Egypten
En virksomhed skal eksportere T-shirts fra Danmark til Egypten med varekoden 6109100010. Som du kan se nederst i tabellen, kan importøren i Egypten slippe for toldsatsen på 40 %, hvis eksportvirksomheden i Danmark kan dokumentere, at varerne har præferenceoprindelse i Danmark (eller resten af EU), og at de øvrige krav i aftalen er overholdt.