Peter M.
En tolder er også en ’gammel’ skattemand med et veludviklet overblik og service-gen.
Min vej fra skolebænk til Toldstyrelsen
Jeg startede som elev i Aalborg Skattevæsen i 1991, hvor jeg bl.a. tog første del af skatterevisoruddannelsen. Efter mange år med hovedet dybt begravet i skattesager fik jeg lyst til at prøve noget nyt, og fusionen mellem de kommunale skattemyndigheder og Told & Skat i 2005 gav mig mulighed for at komme til toldafdelingen i det nyligt dannede SKAT.
Her fik jeg fingrene i noget helt nyt, nemlig FEOGA-kontrol, som er kontrol af EU-støtte til eksport af landbrugsprodukter som mælkepulver, sukker og kartoffelmel til lande uden for EU. Da man begyndte at udfase FEOGA-støtten omkring 2007, skiftede jeg spor til smuglerikontrollen, hvor jeg har været lige siden.
Derfor søgte jeg jobbet i Toldstyrelsen
Efter nogle år i skatteverdenen var jeg blevet træt af at vende regnskabsbilag til selvangivelsen, og derfor skulle der ske noget nyt. Det nye skulle vise sig at være smuglerikontrol, hvor jeg hver dag kommer ud blandt rigtige folk og virkelig får en oplevelse af at gøre en forskel.
Fordi jeg har været i organisationen i så mange år, har jeg en stor viden om og erfaring med mange toldmæssige områder. Derfor udfører jeg også en del ad hoc-opgaver for min funktionsleder, og jeg er også med i planlægningen af nye kontrolfaciliteter på vores færgehavne.
Hele Nordjylland er min arbejdsplads
Jeg tror godt, jeg kan sige, at smuglerikontrollen er et af de områder i Toldstyrelsen med de mest varierede opgaver samlet på ét sted. Når jeg møder på arbejde, kører jeg sjældent det samme sted hen som dagen før, for sammen med mine kolleger dækker jeg både lufthavnene, kurérfirmaerne, havnene, færgerne og fiskefartøjerne i Nordjylland samt hele den nordjyske kystlinje.
Selvfølgelig giver de store fangster lidt ekstra hjertebanken, men en god sag behøver ikke at være en stor sag. Det kan også være en sag, hvor vi har gjort vores forarbejde særligt godt, eller en sag, hvor vores kunder har haft en god oplevelse og opnår en forståelse for toldernes arbejde – en sag, hvor jeg virkelig føler, at jeg har været med til at gøre en forskel.
Imødekommenhed giver goodwill
Det kan godt være en speciel oplevelse at blive udtaget til kontrol. Derfor går jeg meget op i at forklare de rejsende eller en chauffør, hvad baggrunden er, for hver gang vi kan give folk en positiv oplevelse i deres møde med Toldstyrelsen, er det et plus.
Tolderne i Danmark får faktisk ros for at være venlige og imødekommende. I andre lande (ingen nævnt, ingen glemt) kan oplevelsen af at blive stoppet i tolden godt være noget mere skrap og kontant, men her vælger vi aktivt en anden strategi. Når vi står i front på kontrollerne, er vi jo med til at tegne den samlede opfattelse af, hvad Toldstyrelsen er for en størrelse, og det ligger mig altså utroligt meget på sinde, at det er et billede, vi kan være stolte af.
Et job i Toldstyrelsen er et job med muligheder
Hvis man vil være med til at præge sit arbejdsliv, skal man søge job i Toldstyrelsen. Og hvis man på et tidspunkt får lyst til at prøve noget andet end det, man i første omgang er blevet ansat til, er der et hav af muligheder for at blive lånt ud til andre enheder eller skifte job internt.
Man ved, hvor man starter, men man kan ikke vide, hvor man ender. Ens behov ændrer sig jo også, i takt med at man måske får familie og børn, ligesom ens faglige interesser kan ændre sig, og så kan arbejdslivet indrettes efter det.
Samarbejdet med kolleger og ledere er både godt og tæt
Vi kolleger arbejder meget tæt sammen i løbet af hele arbejdsdagen. Derfor kender vi hinanden rigtig godt, og det er virkelig værdifuldt, når vi af og til står i potentielt anspændte situationer.
Vi bruger hinanden meget, og jeg har nogle utroligt dygtige kolleger, som jeg kan støtte mig til, når jeg får brug for et ekstra sæt øjne, ligesom jeg naturligvis byder ind, når jeg kan hjælpe en kollega.
Derudover er der rige muligheder for at uddanne sig og specialisere sig inden for toldområdet – både med interne og eksterne kurser og webinarer. Og man skal ikke være bange for at sige højt, at man er interesseret i at blive klogere. Vores ledelse er utroligt god til at sørge for, at vi hele tiden er klædt godt på til de opgaver, vi skal løse, og det kan også være ved at sende os på efter- og videreuddannelse.
Og så er vejen til vores leder bare direkte ind ad den åbne dør. Hvis jeg har brug for at vende noget med hende, rækker jeg bare ud. Vi står ofte i en situation, hvor vi skal have et svar eller en afklaring her og nu, og så nytter det bare ikke, at godkendelsesproceduren er lang.
Ledelsesstrukturen er i det hele taget utroligt flad, og jeg har aldrig følt, at direktionen var ret langt væk fra den virkelighed, jeg til daglig befinder mig i, når jeg er på arbejde.