Lise
En tolder er også en eventyrlysten fagekspert.
Min vej fra skolebænk til Toldstyrelsen
Jeg er kontoruddannet i en kommune, hvor jeg snusede til forskellige afdelinger. Ret hurtigt fandt jeg ud af, at det var Skatteforvaltningen, der var spændende, for her var der rig mulighed for at komme ud og lave fysisk kontrol i virksomhederne. Efter min elevtid fik jeg job i Skatteforvaltningen, videreuddannede mig indenfor systemet og endte med at blive skatterevisor.
Kort tid efter at jeg startede i Skatteforvaltningen, var jeg på min første store kontrolaktion med politiet og det daværende Told & Skat, og da vidste jeg, at det var det, jeg skulle. Derfor har jeg efterfølgende kun søgt stillinger med kontrolarbejde, og for ni år siden fik jeg mit drømmejob, nemlig i skibskontrollen i det daværende SKAT.
Derfor søgte jeg jobbet i Toldstyrelsen
Det var primært kontroldelen, der trak, og lysten til at beskytte Danmark mod indførsel af illegale varer som narko, våben og doping. Den praktiske del ved skibskontrollen trak også, for efter flere år på kontor havde jeg både lyst til og brug for at udfordre mig selv på fysikken. At kravle og klatre, boarde skibe til søs og entre lukkede rum med en potentielt livsfarlig atmosfære, som for eksempel et for lavt iltniveau, for høj koncentration af kulilte eller andre farlige gasarter. Spændingen og adrenalinsuset er en rigtig god drivkraft for mig.
Og så holder jeg rigtigt meget af kontakten med andre mennesker. Vi har et uvurderligt og meget tæt samarbejde med bl.a. politiet, Søfartsstyrelsen og Fiskerikontrollen, og hver eneste gang jeg tager på skibskontrol, møder jeg mennesker af anden nationalitet, og det er vildt interessant.
Safety first
Det kræver sin tolder at være ansat i skibskontrollen, og man skal igennem både en intern uddannelse og en masse obligatoriske kurser, før man rigtig bliver sluppet løs. Derfor har jeg været på kurser i emner som sikkerhed på tankskibe, brug af friskluftsudstyr, brug af klatreudstyr og træning i højderedning, førstehjælp, fået den maritime sikkerhedsuddannelse, været på aktionslederkursus og meget andet.
Der er ikke noget, der hedder en helt almindelig dag på arbejde
Det eneste, der altid ligger fast, er vores vagtplan med tolvtimers vagter kl. 9-21. Hele holdet er på arbejde samtidig, og det sikrer, at vi kan lave kontroller af de helt store skibe.
Vi har ikke en fast leder på kontrollerne, men skiftes til at tage teten og styre holdet igennem dagens kontroller. Det særlige er, at det kan være alle fra holdet, der er den – lige fra en garvet rotte som mig til den yngste, nyuddannede. Dagens leder holder en briefing og fordeler opgaverne mellem kollegerne og går til kaptajnen på det pågældende skib og klarer papirarbejde og tjeklister. Vi skal fx vide, om der er sygdom ombord, hvad lasten består af, og hvor vi skal indfinde os, hvis der går en alarm, mens vi er ombord.
Når papirerne er skrevet under, sætter vi holdene i gang – på dæk, i beboelses- og opholdsområderne og i maskinrummet. Vi får også hjælp af vores kolleger i hundetjenesten, og så laver vi kontrol eller ransagning af de forskellige områder. Skibets besætning er forpligtet til at hjælpe os med at komme ind og kontrollere de steder, vi gerne vil, og samarbejdet plejer at være rigtig godt.
Vi kontrollerer alle skibe over 300 tons – fra store fiskefartøjer over krydstogtskibe til de helt store containerskibe, men når vi er ude at sejle i sommerhalvåret og går ind i en havn, står det os frit for også at lave kontrol af eventuelle lystbåde, vi får mistanke til.
Det der arbejde, det anede jeg ikke, fandtes
Der er ikke noget, der slår følelsen af at gå på arbejde og tænke, at det kan være i dag, vi finder den helt store sending af narko, våben eller doping. Det er det, vi brænder for, og det, vores job går ud på. Og man føler virkelig, man gør en samfundsbeskyttende forskel, når man finder kokain i en last med kul.
Der findes ikke et andet job i hele Danmark, som bare minder om arbejdet med skibskontrol i Toldstyrelsen. Vi klatrer og kravler og bliver møgbeskidte og sikrer Danmarks blå grænser – dvs. havnene og skibene – mod illegale varer. Når vi er rigtig heldige, kan en kontrol til søs også kaste en tur i helikopter af sig, hvis Flyvevåbnet kommer forbi og vil lave en redningsøvelse.
Vi har hinandens ryg
Jeg har et virkelig godt samarbejde med mine kolleger. Vi giver hinanden hånd og kigger hinanden i øjnene, når vi møder ind på arbejde. Det har jeg ikke oplevet andre steder, og det giver virkelig en følelse af, at vi har hinandens ryg.
Og så kan jeg godt lide, at vi er lige. Når vi er ude på kontrol, er der ikke forskel på rang eller anciennitet. Vi skiftes til at have kommandoen, og det betyder, at det også kan være den helt grønne, nyudlærte kollega, der styrer slagets gang. Vi har respekt for hinanden og lytter til den, der har kommandoen.
Vores leder har utroligt stort fokus på, at vi skal have det godt. Vi er spredt på tre forskellige lokationer fordelt over hele landet, så det kan godt være svært at opretholde den der sammenholdsfølelse. Men hun lytter rigtig meget til os og er god til at inddrage os. En del af os i skibsgruppen har en stor erfaring, som hun har brug for at kunne trække på. Og det gør hun, og det er virkelig positivt.
Samarbejde på tværs af grænser
Vi har et godt og tæt samarbejde med kolleger i udlandet. Vi deler informationer med hinanden og arbejder med aktioner på tværs af grænser. Nogle gange om året kører vi fælles aktioner ved Vadehavet med kolleger fra Holland og Tyskland. Vi har også fået opbygget et meget stærkt samarbejde med svensk Kustbevakning, politi og told, og vi har været på træningsophold hos vores hollandske kolleger i Rotterdam.
Et par kolleger i skibskontrollen deltager desuden i EU Rummage Group. Her mødes repræsentanter for skibskontrollerne i EU samt Norge og England et par gange om året og udveksler erfaringer.
Jeg vil sige, at det er en livsstil at arbejde i Toldstyrelsen. Det arbejde, vi laver her, kan man ikke lave andre steder i Danmark. Og så kan man virkelig udfordre sig selv fagligt her i Toldstyrelsen. Man kan blive underviser, skifte karrierespor eller noget helt tredje – der er virkelig mange muligheder, og det er en meget alsidig arbejdsplads.