Internethandel uden for EU
Du skal betale told, hvis du køber varer på internettet fra et land uden for EU, og den samlede pris er mere end 150 euro før fragt. Det svarer til ca. 1.150 kr. Hvor meget du skal betale i told, afhænger af varen.
Alle varer, der er købt i lande uden for EU, skal du også betale dansk moms af.
For nogle varer skal du ud over told og moms også betale særlige afgifter. Det gælder for fx spiritus, kaffe og slik.
Tolden afhænger af varen og beregnes ud fra varens pris. Hvis du har betalt for fragt, skal den ikke regnes med. Hvis varens værdi er over 150 euro, skal du betale told af hele beløbet inklusive fragt.
Du skal dog altid betale told af spiritus, vin, øl, tobaksvarer, parfume og eau de toilette, uanset hvor meget du køber.
Eksempler på beregning af told:
- Du skal betale told: Du køber et ur til 1.000 kr. og en urrem til 500 kr., som sendes samlet i én pakke til dig. Selvom det er to forskellige varer, er forsendelsens samlede værdi derfor over grænsen på 150 euro (ca. 1.150 kr.), og du skal betale told. Du skal betale told både af de 1.500 kr. og af dine udgifter til fragt.
- Du skal ikke betale told: Hvis du køber et ur til 1.000 kr. i en netbutik og derefter en urrem til 500 kr. i en anden netbutik, sendes varerne hver for sig, og der er tale om to forskellige forsendelser. Forsendelserne er hver især under grænsen, og du skal derfor ikke betale told.
Du skal betale 25 % moms af alle varer, der er købt i lande uden for EU. Momsen beregnes af det samlede beløb for varen, fragten, tolden og eventuelt andre afgifter.
Momsen betaler du, enten når varen ankommer til Danmark, eller i den netbutik, hvor du køber varen. Du kan betale moms direkte i netbutikken, hvis butikken har tilsluttet sig en særlig ordning for varer, der koster under 150 euro. Ordningen betyder, at der betales dansk moms af salget, men til gengæld skal der ikke betales importmoms.
Når du køber varer på internettet fra et land uden for EU, skal de angives til Toldstyrelsen, så du kan betale moms og eventuelt told og afgifter af varerne. I praksis vil det normalt være den transportør, du eller sælger har valgt (fx PostNord, GLS, DHL, TNT), som angiver varerne og lægger ud for momsen for dig.
Transportøren opkræver sit udlæg for moms, afgifter og eventuelt told hos dig som køber og vil derudover ofte opkræve et transportørgebyr for sit arbejde. Du accepterer sælgerens leveringsbetingelser i forbindelse med købet.
Toldstyrelsen har ikke indflydelse på transportørgebyret eller dets størrelse. Du skal kontakte den pågældende transportør om gebyret.
Kan du undgå gebyret?
Hvis netbutikken ikke er tilmeldt den særlige momsordning, skal transportøren udarbejde en importangivelse for din vare, hvor der opkræves moms og eventuelt told og afgifter.
Momsen betaler du, enten når varen ankommer til Danmark, eller i den netbutik, hvor du køber varen. Du kan betale moms direkte i netbutikken, hvis butikken har tilsluttet sig en særlig ordning for varer, der koster under 150 euro. Ordningen betyder, at der betales dansk moms af salget, men til gengæld skal der ikke betales importmoms.
Du har mulighed for selv at lave importangivelsen og dermed undgå at betale gebyret, men det skal ske efter aftale med transportøren.
Uanset hvilket beløb der importeres for, skal du bruge en udskrift af et såkaldt enhedsdokument til at udfylde importangivelsen.
Hent enhedsdokument til at udfylde din importangivelse.
Importangivelsen skal være korrekt udfyldt og indleveres ved personligt fremmøde på toldstedet. Du skal betale told, moms og afgifter på toldstedet, når importangivelsen er indtastet.
Se toldsteder og åbningstider.
Sådan udfylder du importangivelsen
Her finder du vejledninger, der forklarer, hvordan du skal udfylde importangivelsen:
Nogle transportører giver dig besked om, at din pakke er klar til levering, men at du først skal betale en regning for told og moms. Når du har betalt regningen, modtager du din vare. Andre transportører udleverer din pakke, før du modtager regningen.
Betaling direkte til Toldstyrelsen
Hvis din transportør har meddelt dig, at du skal betale direkte til Toldstyrelsen, skal du indbetale til følgende konto:
Kortart: 73
Kreditornummer: 81406731.
I rubrikken Meddelelser skal du oplyse dit navn og toldangivelsens referencenummer, og at betalingen vedrører told og moms.
Toldangivelsens referencenummer kan du få af din transportør.
Du kan også indbetale på følgende toldsteder:
Aalborg Skibsbyggerivej, Aarhus Østhavnen, Billund Lufthavn, Billund Cargo Centervej, Bornholm, Esbjerg Havn, Esbjerg Lufthavn, Frederikshavn, Hirtshals, Kvistgård, København Frihavnen, København Kystvejen, Københavns Lufthavn, Nørre Alslev og Padborg.
Se toldstedernes adresser og åbningstider.
Betaling fra udenlandsk konto
Hvis du betaler fra en udenlandsk bankkonto, skal du bruge:
- IBAN-nummer: DK72 0216 4069 0628 81
- SWIFT-kode: DABADKKK
- Kontonummer: 02164069062881
- Kontohaver: Skatteforvaltningen (Toldstyrelsen).
Husk at skrive dit navn og toldangivelsens referencenummer, og at betalingen vedrører told og moms.
Toldbehandling betyder, at transportøren tilbageholder din pakke, mens det beregnes, hvor meget du skal betale i told, moms og afgifter. Transportøren er den virksomhed, der fragter varen hjem til dig, fx PostNord eller GLS.
Hvis din vare skal sendes til reparation i et land uden for EU, har du mulighed for at få nedsat tolden, så du kun skal betale told og moms af reparationsomkostningerne og fragten. Det kræver dog, at du kontakter din transportør og får transportøren til at søge om nedsat told for dig, inden varen sendes af sted. Det er vigtigt, at transportøren anvender toldproceduren passiv forædling, da du ellers risikerer at betale told og moms af varens samlede beløb.
Vil du returnere en vare, der er købt på nettet i et land uden for EU, kan du søge om at få tolden og momsen tilbagebetalt.
Sådan gør du:
- Send varen retur til leverandøren. Husk at få en kvittering, hvor der står, hvor du har sendt varen hen.
- Du skal søge om at få tolden og momsen tilbage, senest 3 måneder efter at varen er toldangivet. Læs mere om at få told og moms tilbage.