Gå til indhold

Nu skal du indberette, hvis du importerer CBAM-varer

Fra januar 2024 skal virksomheder, der importerer såkaldte CBAM-varer, sørge for at få adgang til EU-Kommissionens CBAM-register, så virksomhederne kan indsende emissionsdata for gennemførte importer.

1. oktober 2023 trådte forordningen om EU’s CO2-grænsetilpasningsmekanisme (CBAM) i kraft i sin første fase. Ordningen vil være fuldt indfaset 1. januar 2026. 

CBAM er relevant for virksomheder, som importerer bestemte varer til en værdi over 150 euro fra lande uden for EU, der er omfattet af CBAM-ordningen. Følgende produktkategorier er omfattet: jern og stål, aluminium, cement, gødningsstoffer, brint og elektricitet. Se de omfattede varekoder i forordningens bilag I. 

Fra januar 2024 skal virksomheder, der importerer CBAM-varer, indsende en rapport med emissionsdata for gennemførte importer til EU-Kommissionens CBAM-register.  

Energistyrelsens hjemmeside kan du læse mere om rapporteringspligten og de øvrige fremtidige forpligtelser. 

Du får besked, hvis din virksomhed skal indberette 

Til og med 2025 sender Toldstyrelsen hvert kvartal et brev til alle virksomheder, der importerer disse varer, for at minde om rapporteringspligten.  

Hvis du i fjerde kvartal 2023 har importeret varer med en værdi over 150 euro, der er omfattet af CBAM, vil du derfor i januar 2024 modtage et brev om, at du skal indberette til CBAM-registeret senest 31. januar. Du kan rette i indberetningen til og med 31. juli 2024, hvis du endnu ikke kender alle data. 

Hvordan får din virksomhed adgang til CBAM-registeret? 

Før din virksomhed kan tilgå CBAM-registeret, skal du: 

  • være importørregistreret og have et EORI-nummer 
  • sørge for at få tildelt roller og rettigheder via TastSelv Erhverv. Din virksomheds MitID-administrator kan tildele en eller flere medarbejdere roller og rettigheder til at tilgå CBAM-registeret på vegne af din virksomhed.  

Læs mere om at tildele roller og rettigheder. 

Se en videoguide om at tildele roller og rettigheder (under punktet Sådan tildeler du roller og rettigheder). 

Når roller og rettigheder er tildelt, er du klar til at logge ind i CBAM-registeret og indberette emissionsdata.  

Læs mere om, hvordan du tilgår CBAM-registeret.  

Se en videoguide om at tilgå CBAM-registeret (under punktet Sådan logger du på EU Customs Trader Portal).

Har du spørgsmål?  

Du kan læse mere om CBAM i EU’s FAQ. 

Hvis du har spørgsmål om indsendelse af emissionsrapporter via CBAM-registeret, skal du skrive til Energistyrelsens CBAM-postkasse: CBAM@ens.dk. 

Hvis du har spørgsmål i forbindelse med at tilgå CBAM-registeret, skal du kontakte Toldstyrelsens Servicedesk på telefon 70 15 73 01.