Gå til indhold

Sådan kan du bevise varens toldmæssige status i PoUS

Når en EU-vare har forladt EU’s område og indføres igen, kræver det et bevis for varens status som EU-vare. Tidligere skete det ved hjælp af papirblanketter, men i dag foregår det i EU-systemet PoUS.

Hvis en vare med EU-status under transport, primært med skib, fly eller tog, har været uden for EU's område, skal du ved import til EU bevise varens status som EU-vare. Indtil 1. marts 2024 skete det med fysiske T2L- og T2LF-blanketter ved henvendelse på et toldsted eller via en virksomheds bevilling.

Varens toldmæssige status

EU-varer hører under en af følgende kategorier: 

  1. Varer, som er fuldt ud fremstillet inden for EU’s toldområde, uden at der indgår varer, som er importeret fra lande eller områder uden for EU’s toldområde.
  2. Varer, som er indført i EU’s toldområde fra lande eller områder uden for dette område, og som er bragt i fri omsætning.
  3. Varer, som er fremstillet inden for EU's toldområde enten udelukkende af varer, som er omfattet af punkt 1, eller af varer, som er omfattet af punkt 1 og 2. 

Fra og med 1. marts 2024 blev blanketterne og sagsbehandlingen digitaliseret, og alle de virksomheder, der ønsker bevis for varers toldmæssige status som EU-varer, skal anvende systemet PoUS (Proof of Union Status) til at anmode om udstedelse, registrering og frembydelse af digitale T2L- og T2LF-blanketter. Beviset for varers toldmæssige status som EU-varer, hvor værdien ikke overstiger 15.000 euro, kan i stedet indgives ved hjælp af faktura eller transportdokumenter for varerne.

Fysiske blanketter, der er udstedt 1. marts 2024 eller senere, vil blive afvist af Toldstyrelsen. 

Så længe varerne befinder sig inden for det danske søterritorium, de danske indre farvande og det danske luftrum, er det ikke nødvendigt at udstede et bevis i PoUS.

Sådan får du adgang til PoUS

Din virksomhed kan få adgang til PoUS via EU Customs Trader Portal, der også benyttes til andre EU-systemer som fx INF, REX, BTI og AEO. 

Læs mere, og find vejledninger til, hvordan du får adgang til EU Customs Trader Portal. 

Find vejledninger til, hvordan du bruger PoUS

Læs EU's PoUS-vejledning om brug af templates og samlegods.

Læs mere om e-learning fra EU samt EU’s introduktionsvideo eller PDF-guide til PoUS-systemet