Gå til indhold

Om varekoder

Alle varer har en varekode. Varekoden er med til at afgøre, hvor meget du skal betale i told, og den skal oplyses i toldangivelsen, når du importerer eller eksporterer varer.

Når du importerer eller eksporterer varer til og fra lande uden for EU, skal du oplyse en varekode. Du kan finde varekoden i lovgivningen (KN-forordningen) eller ved at bruge det elektroniske opslagsværk eVITA.  

Før du søger i opslagsværket, er det vigtigt, at du kender din vare. Ellers risikerer du at vælge den forkerte varekode i forhold til din vare, og så kan du risikere at betale for meget eller for lidt i told.  

Søg efter varekoder med eVITA  

Det skal du vide, før du kan beregne din told

Varekoden 
Varekoden er en kategorisering af din vare. Varekoden bestemmer, om der er told på din vare, og hvor høj toldsatsen evt. er. Du kan finde varekoden enten ved at kigge i Toldtariffen eller ved at bruge søgeværktøjet eVITA 

Oprindelse 
Varens oprindelse handler om, hvor din vare er fremstillet, og hvilke materialer den består af. Hvis du fx handler med et ikke-EU-land, som EU har indgået en handelsaftale med, er varens oprindelse vigtig, fordi den afgør, om du kan importere varen på de fordelagtige vilkår, som handelsaftalen giver mulighed for. 

Toldværdi 
Toldværdien er det beløb, du skal betale told af. Ofte vil det være lig med det beløb, der står på din faktura – men ikke altid. Der kan nemlig være poster, som enten skal lægges til eller trækkes fra prisen, fx fragt eller rabatter.