Varer med særlige regler
Når du tager varer med ind i Danmark, skal du være opmærksom på, om der er særlige regler for dem. Det gælder især, hvis du rejser fra et land uden for EU.
Her er tre gode råd, hvis du tager varer med hjem fra en rejse:
- Hold igen med de lokale delikatesser: Hvis du rejser til et land uden for EU, bør du undgå at tage animalske fødevarer som fx mælk, kød og ost med hjem.
- Køb souvenirs med omtanke: Souvenirs, der er fremstillet af truede dyr og planter, kan være ulovlige at tage med hjem. Det gælder fx skind, pelse, æsker, tasker og sko.
- Spørg os, hvis du er i tvivl: Du kan altid henvende dig ved den røde udgang i lufthavnen, hvis du er i tvivl om din vare.
Herunder kan du læse mere om, hvilke varer der gælder særlige regler for, og hvor du kan få mere information om reglerne.
Hvis du ankommer til Danmark fra et land uden for EU, bør du undgå at medbringe animalske fødevarer som fx mælk, kød, æg, ost, honning og skaldyr i både rå og forarbejdet form.
Rejser du derimod fra et andet EU-land, er der som udgangspunkt ingen restriktioner. Der kan dog være aktuelle anbefalinger på grund af udbrud af smitsomme dyresygdomme, og dem kan du se på Fødevarestyrelsens hjemmeside.
Nogle dyre- og plantearter er så truede, at det er forbudt at tage dem med til Danmark. Det gælder fx havskildpadder, mange krokodillearter, tigre og andre store kattedyr. Reglerne gælder også for døde dyr, døde planter og souvenirs fra dyrene.
Andre arter er mindre truede, og dem kan du muligvis få tilladelse til at tage med til Danmark. Vær i øvrigt opmærksom på, at alle stenkoraller og sortkoraller kræver en eksporttilladelse fra det land, du ønsker at tage dem med hjem fra.
Tager du udryddelsestruede dyr, planter og koraller med hjem uden at vide, om det er lovligt, skal du spørge Toldstyrelsen, når du passerer grænsen. Er det ulovligt at tage varerne med, skal vi tilbageholde dem, og du risikerer samtidig at få en bøde.
Du kan læse mere på Miljøstyrelsens hjemmeside.
Når du medbringer planter fra andre lande til Danmark, skal du være opmærksom på, at der kan være særlige regler for dem. Det gælder især, hvis du medbringer planter til Danmark fra lande uden for EU.
Når du medbringer planter fra andre EU-lande
Som privatperson kan du købe de fleste almindelige planter i andre EU-lande og tage dem med til Danmark til privat anvendelse uden at tænke på dokumentation eller tilladelser. Du kan frit tage følgende med (til eget brug) i håndbagage og flyttelæs:
- Planter
- Blomsterløg
- Frugt
- Grøntsager
- Spisekartofler
- Frø
- Afskårne blomster.
Et godt råd er dog kun at medbringe planter, der ser helt sunde ud, og desuden overveje, om der i forbindelse med planteindkøbet er risiko for at få uønskede planteskadegørere med i købet.
Medbringer du derimod udryddelsestruede planter, er de forbudte at købe og sælge inden for EU's grænser. Udryddelsestruede planter dækker i denne sammenhæng over de arter, der er angivet i Washingtonkonventionen (CITES), bilag A. Kunstigt opformerede planter i bilag A er dog undtaget fra dette forbud.
Du kan læse mere om udryddelsestruede planter og CITES på Landbrugsstyrelsens hjemmeside.
Når du medbringer planter fra lande uden for EU
Hvis du har planter med hjem fra et ikke-EU-land, skal du altid medbringe et plantesundhedscertifikat. Det gælder fx, hvis du medbringer en levende plante, en buket blomster eller lidt frugt i bagagen. Plantesundhedscertifikatet udstedes i det ikke-EU-land, hvor planten er købt.
Du skal på forhånd anmelde planterne til importkontrol, da de kontrolleres af Landbrugsstyrelsen. Du vil blive opkrævet gebyr for denne kontrol.
De eneste undtagelser er, hvis du medbringer frugt af ananas, kokosnød, banan, durian og daddel, som du frit kan tage med i din bagage.
Du kan finde de præcise regler på Landbrugsstyrelsens hjemmeside.
Du kan også læse mere om, hvornår planter og planteprodukter i personlig bagage er undtaget fra importkontrol, i forordningen på EU-Kommissionens hjemmeside.
Når du får tilsendt planter fra lande uden for EU
Når du får tilsendt planter i postforsendelser fra lande uden for EU, skal du altid sikre dig, at forsendelsen følges af et plantesundhedscertifikat. Plantesundhedscertifikatet udstedes i det ikke-EU-land, hvor planten er købt.
De eneste undtagelser er, hvis du får tilsendt frugt af ananas, kokosnød, banan, durian og daddel, som frit kan indføres i EU.
Anmeld dine planter til importkontrol
Hvis du får tilsendt planter i postforsendelser, fx potteplanter, stiklinger og visse typer af frø til udsåning, skal du på forhånd anmelde planterne til importkontrol, da de kontrolleres af Landbrugsstyrelsen. Du vil blive opkrævet gebyr for denne kontrol.
Toldstyrelsen kontrollerer postforsendelser på stikprøvebasis og sikrer, at reglerne overholdes. Hvis Toldstyrelsen har mistanke om en overtrædelse, tilbageholder vi de pågældende produkter og overgiver sagen til Landbrugsstyrelsen, som behandler sagen.
Du kan læse mere på Landbrugsstyrelsens hjemmeside.
Som privatperson må du ikke indføre fyrværkeri til Danmark. Det vil sige, at du ikke må tage fyrværkeri, som du har købt i udlandet, med hjem til Danmark. Det gælder også CE-mærket fyrværkeri.
Når Toldstyrelsen i forbindelse med en kontrol finder fyrværkeri på grænsen eller i en pakke, videregiver vi sagen til Sikkerhedsstyrelsen og/eller politiet. Ikke-godkendt import af fyrværkeri kan give bøder og/eller fængselsstraf.
Læs mere i bekendtgørelse af lov om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler (retsinformation).
Hvis du har spørgsmål om fyrværkeri, skal du kontakte Sikkerhedsstyrelsen, der er den ansvarlige myndighed på området.
Du må som udgangspunkt ikke tage dopingmidler med hjem, når du har været ude at rejse, og du må heller ikke bestille dem på internettet. På Lægemiddelstyrelsens hjemmeside finder du en vejledende liste over stoffer, der falder ind under forbuddet mod visse dopingmidler. I dopingloven (retsinformation) kan du se den komplette liste over forbudte dopingmidler.
Dopingkontrol og -oplysning
Det er Anti Doping Danmark, som står for dopingkontrol og -oplysning i Danmark. Hvis Toldstyrelsen finder doping på grænsen eller i en pakke, videregiver vi sagen til politiet. Det kan give bøder og/eller fængselsstraf at tage doping med ind i Danmark.
Det er forbudt at indføre en lang række våben, skydevåben, sprængstoffer m.m. uden tilladelse.
Det vil sige, at du ikke uden våbentilladelse må tage våben og sprængstoffer med hjem, når du har været ude at rejse, og du må heller ikke bestille dem på internettet.
Se en vejledende liste over våben, der kræver våbentilladelse, på borger.dk.
Transport af våben på fx jagtrejser
Hvis du har en gyldig våbentilladelse og skal rejse til udlandet med dit våben, skal du sikre dig, at du har de nødvendige tilladelser, inden du rejser.
Læs mere om at rejse med våben på politiets hjemmeside.
Udgangsstoffer til eksplosivstoffer
Det er forbudt at tage stoffer og produkter, der er omfattet af bekendtgørelse om udgangsstoffer til eksplosivstoffer (retsinformation.dk), med ind i Danmark, medmindre det er med et erhvervsmæssigt formål.
Hvis Toldstyrelsen finder udgangsstoffer til eksplosivstoffer, videregiver vi sagen til politiet. Det kan give bøder og/eller fængselsstraf.
Du må som udgangspunkt ikke tage narkotiske stoffer med hjem, når du har været ude at rejse, og du må heller ikke bestille dem på internettet. Du kan se den fulde liste over ulovlige narkotiske stoffer i bekendtgørelse om euforiserende stoffer med senere ændringer.
Hvis Toldstyrelsen finder narko, når du krydser grænsen, eller i en pakke, du har bestilt på nettet, videregiver vi sagen til politiet. Det kan give bøder og/eller fængselsstraf at indføre narkotiske stoffer.
Hvis du er i tvivl om et stof, kan du kontakte Lægemiddelstyrelsen, der er den ansvarlige myndighed på området.
Du må ikke indføre bekæmpelsesmidler og gifte fra udlandet til Danmark. Det gælder fx sprøjtemidler, rottegift og insektgift. Du må heller ikke indføre miljøfarlige kemikalier og pesticider fra udlandet til Danmark. Vær opmærksom på, at det heller ikke er tilladt at indføre kølemidler, fx freon, i engangsbeholdere.
Du kan læse mere på Miljøstyrelsens hjemmeside.
Varer |
Kontakt (og læs mere) |
Bekæmpelsesmidler |
|
Dopingmidler |
|
Emballage (pant) |
|
Fyrværkeri |
|
Kæledyr |
|
Kød, mælk, ost og andre animalske fødevarer |
|
Lægemidler til mennesker og dyr |
|
Narkotika |
|
Udryddelsestruede dyr og planter |
|
Varemærkeforfalskede og piratkopierede varer |
|
Våben og sprængstoffer |
|
Planter |
Find uddybende juridisk information i Den juridiske vejledning om varebestemmelser.