Referat for Toldkontaktudvalgsmøde 7. september 2021
Dato: 7. september 2021 kl. 09.00-12.00
Sted: Amtsrådssalen, Lyseng Alle 1, 8270 Højbjerg
Referat offentliggjort: 18. november 2021
1. Velkomst og dagsorden
9.00-9.05 v/ Charlotte Møller (CM), direktør for Toldstyrelsen.
CM orienterede om, at Niels Vejlby Hansen den 1. september 2021 tiltrådte som kontorchef for Kontrolprocesser.
Dernæst takkede hun for medlemmernes bidrag i forbindelse med idriftsættelse af første del af det nye importsystem den 1. juli 2021 og den kommende imple-mentering af første del af ICS2, der finder sted den 1. oktober 2021.
2. Status på idriftsættelse af første del af det nye importsystem 1. juli 2021 samt næste release ultimo 2022
9.05-09.25 v /Jan Højgaard Funder (JHF), stabsdirektør i Toldstyrelsen og Tune Bergholt Hammer (TBH), kontorchef for Data og Analyse i Udviklings- og Forenklings-styrelsen.
TBH orienterede om idriftsættelse af første del af det nye importsystem, som understøtter muligheden for at angive forsendelser med et reduceret datasæt (H7). Forløbet har været hektisk, men er overordnet set gået godt. Der er onboardet flere internationale leverandører samt medarbejdere, og der har været løbende dialog med branchen.
Langt størstedelen af angivelserne går igennem systemet med succes. De angivelser, der afvises, skyldes typisk datamæssige mangler i angivelserne og kan fx skyldes problemer med angivelse af bruttovægt, eller at valutakoden mangler.
JHF orienterede dernæst om opdateringer af systemunderstøttelsen. Opdateringerne skyldes, at Skatteforvaltningen idriftsatte et delsystem, hvori der var kendte fejl, som ikke kunne nå at blive løst inden den 1. juli 2021. Der er en plan for udbedring af fejlene, og der er etableret midlertidige løsninger. Det forventes, at fejlene er udbedret inden udgangen af 2021.
Manifestsystemet har ikke været overbelastet af forlængelsen af matchfunktio-nen. Matchfunktionen udfases den 1. oktober 2021.
Vi kigger nu frem mod anden del af idriftsættelse af det nye importsystem, som finder sted i slutningen af 2022. Sideløbende udvikles nye systemer til at understøtte eksport og EU-forsendelse, men som bygger på den samme platform som import. Tidsplanerne er stadig pressede, da det er store systemer, der skal udvikles og implementeres, og der er en stor onboardingopgave forbundet med det.
Anden del af importsystemet berører alle brancher og virksomheder, der importerer varer fra lande udenfor EU. Det nuværende importsystem lukker for angivelser samtidig med implementering af det nye, men data flyttes ikke fra det nuværende system, og Toldstyrelsen vil fortsat have adgang hertil. Toldkontaktudvalgets medlemmer spurgte til, om også virksomhederne vil have adgang til data i det gamle system. Virksomhederne vil have adgang til angivelser i de gamle systemer så længe, angivelserne er levende. Får virksomhederne behov for at se en gammel angivelse på et senere tidspunkt, kan de anmode Toldstyrelsen om det.
I forbindelse med anden del af implementeringen af det nye importsystem segmenteres virksomhederne ift. onboarding. Da mange flere virksomheder vil være berørt af implementeringen end ved første del, kan der ikke onboardes en-til-en.
TBH orienterede dernæst om de nye eksport- og EU-forsendelsessystemer, som idriftsættes i 2023. Planlægningen er i gang.
Der er fortsat behov for, at erhvervslivet, herunder Toldkontaktudvalget, bidrager med viden om brug af systemerne. Der vil i den forbindelse blive inviteret til brugerundersøgelser.
Jesper Sebbelin fra DI orienterede om, at DI har nedsat en tværgående toldgruppe, som blandt andet arbejder med at skabe kendskab til EU’s handelsaftaler. Der blev udtrykt et ønske om, at der i det nye eksportsystem er fokus på let udstedelse af EUR1-certifikater.
3. Status på idriftsættelse af første release af ICS2 den 1. oktober 2021
09.25-09.45 v/ Michael Lund (ML), kontroldirektør i Toldstyrelsen.
Den 1. oktober 2021 implementeres første del af ICS2, som skal styrke beskyttelsen af EU-borgere og det indre marked. Der er tale om et nyt system, der medfører højere datakvalitet og bedre muligheder for at dele data mellem EU’s medlemslande og derigennem hindrer indførsel af farlige og samfundsskadelige varer.
ML orienterede om, at ICS2 implementeres i flere dele frem mod marts 2024. I takt med at implementeringen skrider frem, berøres flere og flere operatører. Første del berører post- og kurérforsendelser, som transporteres med fly fra tredjelande til EU. Fremadrettet skal der indsendes ENS’er på disse forsendelser.
Med implementeringen af første del af ICS2 foretager Toldstyrelsen risikoanalyse før, varen lastes i tredjelandet, hvilket får betydning for logistikkæden. Toldstyrelsen har indtil videre ansat 25 medarbejdere til at varetage de nye opgaver forbundet med administrering af ICS2.
4. Orientering om testforløb og tilslutning til anden release af ICS2 den 1. marts 2023
09.45-10.00 v/ Tine Mercebach (TM), kontorchef EUTK-kontrolsystemer i Toldstyrelsen.
TM orienterede om anden del af implementering af ICS2, som finder sted den 1. marts 2023. Her berøres overordnet de aktører, der fragter varer ind i EU med fly. Med denne del af systemet skal der udfyldes en ENS for alle forsendelser, der transporteres med fly.
Den 9. september 2021 afholdes et møde af mere teknisk og praktisk karakter.
Pause inkl. sandwich og vand
5. COPIS – anmodning om indgriben i kopivaresager digitaliseres
10.30-10.45 v/ Trine Kofoed Dancygier (TKD), funktionsleder for IPR i Toldstyrelsen.
TKD orienterede om, at EU digitaliserer alle blanketter vedrørende anmodninger om indgriben i kopivaresager med forventet idriftsættelse i november 2021. Den nye elektroniske blanket gælder for nye anmodninger, ændringer i eksisterende anmodninger og forlængelser af eksisterende anmodninger. Anmodningerne skal fremover underskrives digitalt, men løsningen hertil er ikke klar endnu, og der kommer derfor en overgangsperiode på 6-9 måneder, hvor blanketterne skal udskrives og underskrives fysisk. Indsendelse af blanketten foregår via EU’s Customs Trader Portal.
Toldstyrelsen udsender invitation til et informationsmøde via nyhedsbrev.
6. Orientering om Moms One Stop Shop. Status på idriftsættelse
10.45-11.00 v/ Ingrid Hornshøj Jensen (IHJ), kontorchef for Moms og internethandel, Større virksomheder i Skattestyrelsen.
IHJ orienterede om idriftsættelsen den 1. juli 2021 af den frivillige ordning Moms One Stop Shop. Systemet giver mulighed for at afregne moms i det land, hvortil varen sælges. Ordningen findes i alle EU’s medlemsstater, og systemerne skal kunne spille sammen på tværs af landegrænser. I Danmark har ca. 1.000 virksomheder tilmeldt sig en ordning, og i EU har ca. 66.000 virksomheder tilmeldt sig ordningen ud af 4-600.000 mulige. Det har været muligt at tilmelde sig ordningen siden den 1. april 2021, og de første angivelser og betalinger i ordningen fandt sted i august.
Skattestyrelsen arbejder fortsat på implementering af ordningen, herunder også styrelsens interne organisering af opgaven.
De eksterne udvalgsmedlemmer stillede en række opfølgende spørgsmål, herunder hvilke regler der gælder for fuldmagter til angivelse, om betalt moms i et land automatisk sendes videre til modtagerlandet, og om shippingvirksomheder, hvor krydstogtsskibe har lagt til, kan risikere at skulle betale momsen for skibenes varer.
7. Driftsafviklingen i Toldstyrelsens IT-systemer
11.00-11.10 v/ Claus Bruun Johannessen (CBJ), kontorchef for EUTK-toldsystemer i Toldstyrelsen.
CBJ orienterede om, at implementering af de nye EU-momsregler på toldområdet er gået godt i de eksisterende systemer, og systemerne har fungeret stabilt i perioden. Udviklings- og Forenklingsstyrelsen overvåger fortsat systemerne, da volumen af fulde angivelser kan stige over tid.
8. Lovgivning og nyt fra EU
11.10-11.20 v/ Trine Quist Vium (TQV), funktionsleder for Jura og Internationalt kontor i Toldstyrelsen.
TQV orienterede om, at forslaget om CBAM (CO2-grænsetilpasningsmekanisme) blev sendt i høring inden sommerferien. Hvis forslaget vedtages, er der i første omgang tale om en overvågningsmekanisme.
9. Eventuelt og tak for i dag
11.20-12.00
Toldstyrelsen gjorde opmærksom på, at styrelsen i november afholder et webinar om oprindelse.
Næste udvalgsmøde er den 11. februar 2022, og mødet afholdes digitalt.