Gå til indhold

Referat for Toldkontaktudvalgsmøde 3. februar 2023

Dato: 23. september 2023 kl. 10.00-13.00
Sted: Virtuelt møde, Microsoft Teams
Referat offentliggjort: 28. november 2022

1. Velkomst og dagsorden 

10.00-10.05 v/ Jan Højgaard Funder (JHF), konstitueret direktør for Toldstyrelsen

JHF bød velkommen til mødet og præsenterede Jørgen Nygaard Nielsen, der er ny fagdirektør for told i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen pr. 1. februar 2023.

2. Status på udvikling af de nye toldsystemer

10.05-10.50 v/ Claus Bruun Johannessen (CBJ), konstitueret udviklingsdirektør for Toldstyrelsen, Jakob Holm (JH), Udviklings- og Forenklingsstyrelsen og Brian Munck Andersen (BMA), Netcompany

CBJ gav en status på udviklingen af de nye toldsystemer. I 2022 er release 1.2, som handler om kontrol af H7 for forsendelser med fly og nye datasæt i DMS Import implementeret, og der er arbejdet på DMS Eksport og DMS Forsendelse, hvor onboarding af virksomheder nu er mulig og anbefales.

CBJ præsenterede EU’s tidsplan for implementeringen af de nye toldsystemer frem mod udgangen af 2025. Mange medlemslande er udfordret i forhold til de stramme frister, og EU-Kommissionen har vedtaget nye frister for importsystemet og anden del af importkontrolsystem ICS2 R2 for de medlemslande, som har søgt om udsættelse. De nye EU-frister imødekommer ikke fuldt Danmarks ønskede forlængelse af fristerne til den 31.december 2024 for importsystemet og den 31. oktober 2023 for anden del af importkontrolsystemet ICS2 R2, og Danmark er derfor i tæt dialog med EU-Kommissionen om disse deadlines samt mulighederne for at mitigere konsekvenser ved forsinkelsen på ICS2 R2 og eventuel ansøgning om yderligere udsættelse.

Der blev spurgt til konsekvensen ved ikke kunne nå EU-fristen. CBJ svarede, at fordi det ikke vil være muligt at nå EU-fristen, er dialogen med EU-Kommissionen netop meget afgørende.

CBJ gav dernæst en status for toldangivelsesløsningen til DMS Eksport og DMS Forsendelse og onboarding af virksomheder. Det er vigtigt, at virksomhederne selv er opmærksomme på at orientere sig om de nye regler for angivelse og håndtering af eksport, herunder ændring af angivelsesarter, og tilpasning af virksomhedernes bevillinger. Der arbejdes på en national nødprocedure, indtil den fælles EU-procedure mellem medlemsstaterne for DMS Eksport er på plads. I de kommende uger opfordres virksomheder via nyheder, pressemeddelelser, digital post og LinkedIn-opslag til at søge om adgang til DMS snarest. Muligheden for at angive i det eksisterende eksportsystem bortfalder til september, og eneste mulighed vil herefter være det nye eksportsystem.

Der blev spurgt, om alle kendte funktionaliteter i det nuværende system vil være at finde i det nye system. CBJ svarede, at det er et nyt system, så der vil være ændringer, der bl.a. afspejler ændringer i lovgivningen.

JH præsenterede tidsplanen for implementering af DMS Eksport og DMS Forsendelse. Det er muligt at starte test den 1. marts 2023 og for at tage det nye system i brug fra den 1. maj 2023. Den 1. september 2023 lukker e-Export for oprettelse af nye angivelser, og alle skal have taget det nye system i brug. En angivelse skal afsluttes i det system, hvor den er startet, men fra den 1. december 2023 kan det gamle system alene tilgås med henblik på dokumentation, og man kan ikke længere færdigbehandle angivelser.

JH orienterede herefter om, hvordan virksomhederne søger om adgang til DMS og opfordrede til at påbegynde forberedelsen nu for at kunne begynde at teste fra den 1. marts og blive fordelt på de forskellige go-live perioder, der planlægges efter. Toldstyrelsen udsende nyhedsbrev, som forklarer processen.

Der blev spurgt til, om e-Export vil være tilgængelig i fem år efter den 1. september 2023 som følge af arkiveringsreglerne. CBJ oplyste, at der er en forpligtelse til tilgængelighed i tre år og derudover en udvidet forpligtelse for visse ting. Det vil derfor være muligt for virksomhederne at få adgang til gamle angivelser i tre år.

Der blev endvidere spurgt til proceduren for at frigive til udpassage i det nye system og til håndtering af angivelser i overgangsperioden, hvor nogle virksomheder vil være på gammelt system og andre på nyt system. CBJ svarede, at Toldstyrelsen følger op med en generel udmelding om overgangsperioden.

BMA orienterede om temamøderækken, hvor virksomhederne får viden om både de tekniske og toldmæssige forhold, og dokumentationen, der udarbejdes til onboarding, vil blive gennemgået. Invitation til temamøderne sker i Toldstyrelsens nyhedsbrev, og møderne optages. Virksomhederne kan finde tekniske specifikationer på Skatteforvaltningens GitHub.

Der blev spurgt til onboarding på DMS Import og hvorvidt importvirksomheder også skal ansøge om adgang til DMS nu. BMA oplyste, at der kommer et forløb med fokus på onboarding for import senere.

CBJ gjorde opmærksom på Toldstyrelsens nyhedsbreve om hhv. ændringer i Manifest pr. 1. maj 2023 og uafsluttede eksportangivelser fra perioden 1. januar 2017 til 30. september 2022, som Toldstyrelsen ugyldiggør, hvis der ikke senest den 31. marts 2023 er dokumentation for udpassage eller er sendt en sletnings-anmodning via e-Export.

Der blev bemærket, at det kan have finansielle konsekvenser for virksomhederne, hvis angivelser ugyldiggøres, og der blev spurgt, hvordan proceduren for at dokumentere lukning konkret vil være, da der er behov for en ensartet og god procedure. CBJ kvitterede for bemærkning og oplyste endvidere, at Toldstyrelsen vil følge op med yderligere information om procedure i nyhedsbrev eller lignende.

CBJ gav slutteligt en status for tilslutning til ICS2 for luftfragt samt skib, vej og tog. Den 1. marts 2023 træder EU’s nye importkontrolsystem, ICS2, i kraft for al luftfragt, og danske virksomheder kobles på de nye systemer i vinduer, dog senest den 2. oktober 2023 – uafhængigt af den nationale del af ICS2, hvor Danmark er forsinket. Den sidste udrulning af ICS2 gælder varer, som transporteres ind i EU via enten vand, vej eller jernbane. Der afholdes orienteringsmøde den 30. marts 2023, hvor de nye krav gennemgås.

Der blev spurgt til krav om at anvende ”Presentation Notification” og ”Temporary Storage” i forbindelse med ICS2. CBJ oplyste, at det er relevant i forbindelse med ICS2, og at der vil være flere detaljer på temamødet ultimo marts.

3. Driftsstatus på toldsystemerne

10.50-11.05 v/Ragnhild Hargaard (RH), kontorchef for Toldsystemer i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

RH gav status på driften af toldsystemerne, som i perioder beklageligvis har givet ventetider på filoverførsler, særligt for importsystemet. Det skyldes bl.a. udfordring med spidsbelastningsperioder særligt om natten og i de tidlige morgentimer, hvor der opstår kø, fordi der sendes mange angivelser med mange vareposter, selvom Import arbejder korrekt.

RH orienterede herefter om, at der i perioder med stor belastning fortsat kan være lange svartider på importsystemet. Derfor kigges der løbende på tiltag, der kan sikre stabil drift frem til udskiftningen i 2024. Derudover opfordres virksomheder til så vidt muligt at sprede deres angivelser ud over hele døgnet og til at anvende det nye importsystem, DMS Import til indsendelse af angivelser på småforsendelser.

De eksterne udvalgsmedlemmer kvitterede for og understregede behovet for tiltag, der skal sikre stabil drift frem mod udskiftningen i 2024. De eksterne udvalgsmedlemmer opfordrede også til at sikre, at der i de nye systemer ikke opstår problemer med spidsbelastning, samt at der vil være velfungerende nødprocedurer. BMA oplyste, at der kontraktuelt er stillet meget høje krav til de nye systemer fra Toldstyrelsen og Udviklings- og Forenklingsstyrelsen til håndtering af mange angivelser samtidig for at undgå problemer med spidsbelastning.

4. Bevillingstilsyn

11.05-11.25 v/Jette Rud Knudsen (JRK), funktionsleder for Bevillingstilsyn i Toldstyrelsen

JRK gav status for Toldstyrelsens tilsyn i 2022 hos virksomheder (bevillingshavere), der har fået tilladelse (bevilling) til enklere toldprocedurer og selvforvaltning af bevillinger.

JRK orienterede herefter om de erfaringer, som Toldstyrelsen på nuværende tidspunkt har fået og fokus for tilsynet i 2023. Toldstyrelsen har efter tre år gennemført 4.300 tilsyn, og virksomheder efterspørger generelt feedback på egen toldaktivitet. I 2023 vil fokus for tilsynet fortsat være på vejledning, men der vil nu være et øget fokus på sanktioner for virksomheder, der ikke er lykkedes med at efterleve bevillingsforpligtelserne.

De eksterne udvalgsmedlemmer udtrykte tilfredshed med Toldstyrelsens bevillingstilsyn og opfordrede Toldstyrelsen til i forbindelse med bevillingstilsyn i 2023 at tage højde for, at der implementeres nye it-systemer samt til at dele viden om systematiske fejl.

5. Lovgivning og nyt fra EU

11.25-11.35 v/ Helene Modeweg-Hansen (HMH), chefkonsulent i Skatteministeriets departement

HMH orienterede om EU-Kommissionens forventede reformpakke, der forventes at indeholde initiativer om bl.a. e-handel, et nyt/udivdet AEO-koncept og organiseringen af toldområdet på EU-niveau. Reformpakken vil forventeligt kunne præsenteres på et kommende møde i udvalget.

Der blev spurgt til manglende lovhjemmel til at korrigere en fortoldning og indsætte IOSS-nummeret for at undgå dobbelt moms på forsendelser. HMH oplyste, at der ikke er tale om danske regler, så det er ikke noget, Danmark kan gøre noget ved selv. Skattestyrelsen har efter mødet oplyst, at reglerne om, hvornår IOSS-nummer skal angives fremgår af hhv. Momssystemdirektivets artikel 143, stk. 1, litra ca) og Momslovens § 36, stk. 1, nr. 3. Desuden findes denne guidance fra momskomiteen i EU: guidelines-vat-committee-meetings_en.pdf (europa.eu).

HMH orienterede dernæst om overskrifterne i momspakken VAT in the Digital Age (VIDA). Forhandlingerne er ikke gået rigtigt i gang, og der kan ikke kan orientere detaljeret om de toldrelevante dele på nuværende tidspunkt.

Slutteligt orienterede HMH om Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM), der forventes at blive vedtaget inden længe. Den danske version afventes, og kompetent myndighed i Danmark skal fastlægges. EU skal herefter udarbejde gennemførelsesakter mv., og der kan herefter udarbejdes informationsmateriale til virksomhederne. Det er umiddelbart forventningen, at der toldmæssigt i overgangsfasen ikke vil blive tale om nye systemløsninger ift. virksomhederne.

Der blev spurgt, om Skatteministeriet var med ind over EU-Kommissionens forslag om produkter fremstillet ved brug af tvangsarbejde, og HMH svarede, at det er et af flere forslag, der vedrører told, og som Skatteministeriet er involveret i at vurdere osv.

Pause

11.35-11.50

6. Danske virksomheders udnyttelse af handelsaftaler

11.50-12.15 v/ Lars Gade Holm (LGH), The Trade Council i Udenrigsministeriet

LGH præsenterede EU-Kommissionens Annual Report on the Implementation and Enforcement of EU Trade Agreements og gav en status for den aktuelle udnyttelse og håndhævelse af EU’s handelsaftaler med 78 partnere, der primært udnyttes af de store virksomheder og mikro-virksomheder. Der er stadig op til 400 mio. kr., som danske virksomheder går glip af i sparet told, så der er god grund til at undersøge muligheden for at bruge handelsaftalerne. Udenrigsministeriet og Told-styrelsen har derfor informationskampagner rettet mod primært små- og mellemstore virksomheder om muligheden for at spare told.

LGH præsenterede herefter Market Access team i Udenrigsministeriet, der kan hjælpe med vejledning om toldforhold og tage sager op om handelshindringer. De første tre timeres rådgivning årligt er gratis, og alle danske virksomheder kan bruge denne mulighed.

Danish Seafood Association spurgte ind til metodiske og tekniske udfordringer med opgørelserne og dermed rapportens konklusioner om udnyttelsesgrad og potentiale for yderligere toldbesparelser. LGH oplyste, at Udenrigsministeriet er opmærksom på, at der er udfordringer på enkelte områder, som søges rejst over for EU-Kommissionen.

7. Status på Toldstyrelsens håndtering af situationen i Ukraine

12.15-12.30 v/ Jan Lindegaard (JL), funktionsleder for Importkontrol og Risikoanalyse i Toldstyrelsen

JL gav status på håndteringen af de toldmæssige konsekvenser af situationen i Ukraine. Ved importkontrol af handelssanktionerne er der et særligt fokus på trævarer fra Rusland/Belarus samt de omkringliggende euroasiatiske lande. Ved eksport er der et særligt fokus på varer med dobbelt anvendelse, der kan anvendes til både legitim produktion af varer og militære formål.

JL præsenterede et samlet et overblik over EU’s sanktioner og orienterede om den seneste og 9. sanktionspakke af 16. december 2022, herunder om importrestriktioner for jern- og stålprodukter samt for produkter, som giver Rusland betydelige indtægter og eksport af produkter og teknologi med dobbelt anvendelse (dual use). Den 9. sanktionspakke giver virksomheder mulighed for at søge om tilladelse til at sælge visse produkter og teknologier, som befinder sig i Rusland, og importere jern- og stålvarer samt visse andre varer. Information herom kan findes på www.toldst.dk/ukraine.

Toldstyrelsen er løbende i dialog med myndigheder, EU-Kommissionen og erhvervslivet for at afklare de spørgsmål, der opstår, og opdaterer løbende hjemmesiden www.toldst.dk/ukraine med information og link til relevante EU-sider.

8. Eventuelt og tak for i dag

12.30-13.00 v/ Jan Højgaard Funder (JHF), konstitueret direktør for Toldstyrelsen

Dansk Skibsleverandør forening orienterede om, at det via den fælleseuropæiske brancheorganisation OCEAN er lykkedes at få godkendt og adopteret en ny forbedret version af det som mange kender som ”Annex B” indeholdende en mere præcis beskrivelse af, hvad man forstår ved skibsproviantering i EU, her-under også i relation til bl.a. moms og punktafgifter.

JHF takkede for dagens møde. Næste møde i udvalget er den 23. juni 2023 og afholdes i København.