Referat for Toldkontaktudvalgsmøde 28. maj 2021
Dato: 28. maj 2021 kl. 09.00-11.15
Sted: Virtuelt møde, Microsoft Teams
Referat offentliggjort: 12. juli 2021
1. Velkomst og dagsorden
09.00-09.05 v/ Charlotte Møller (CM), direktør for Toldstyrelsen.
CM bød velkommen til mødet. Toldstyrelsen er særlig optaget af de to milepæle i udviklingen af de nye toldsystemer, som falder i år, nemlig første release af det nye importsystem den 1. juli 2021 og første release af ICS2 den 1.oktober 2021.
CM kvitterede for medlemmernes engagement og feedback på arbejdet.
CM præsenterede dernæst Trine Dancygier, som er tiltrådt som fungerende kontorchef i Kontrolprocesser.
2. Status på udvikling af de nye systemer – release 1.0 og 1.1
09.05-09.45 v /Jan Højgaard Funder (JHF), stabsdirektør i Toldstyrelsen.
JHF gav en status på udviklingen af de nye toldsystemer og de forestående releases. Det er en kompleks opgave med stramme EU-frister, men Skatteforvaltningen stræber efter, at it-udviklingen er til mindst mulig byrde for erhvervslivet, ligesom der tages forskellige analytiske redskaber i brug for at mindske risici. Toldsystemerne udvikles, så de lever op til forordningen, og der indkøbes om udgangspunkt standardsystemer.
EUTK-programmets release 1.0 den 1. juli 2021 er første release af det nye importsystem. Systemet giver mulighed for at anvende H7-angivelser, som indebærer et reduceret datasæt. Der er både en filløsning, hvor data kan indlæses, og en online løsning, hvor data kan angives direkte i systemet. De fem virksomheder, som forventeligt vil anvende systemet, har testet systemløsning og er i tæt dialog med Skatteforvaltningen om bl.a. træning i brug af systemet.
Til release 1.0 nedsættes en operationsstab. Operationsstaben skal sikre, at der hurtigt kan reageres, hvis der opstår udfordringer.
Det eksisterende importsystem kører videre efter release 1.0, og det forventes, at der vil være behov for justeringer i begge systemer efter den 1. juli. I forbindelse med implementeringen af det nye importsystem ændres Manifestsystemet også, da systemet understøtter, at alle systemer taler sammen, men der er ikke tale om nye tekniske specifikationer. Det vil efter ændringerne ikke længere være muligt at berigtige en MIG, at opsplitte en MIG eller at efterspørge status på en H7-angivelse. Der lægges derfor tre vejledningsvideoer på skat.dk.
Matchfunktionen udgår med første release af det nye importsystem, da den ikke er i overensstemmelse med reglerne. Dialog med branchen har vist, at det giver udfordringer for virksomhederne, og der arbejdes derfor på at forlænge funktionen til 1. oktober 2021. Der laves en stresstest af systemet, og medio juni forventes det at kunne meldes ud, om funktionen forlænges. Selvom funktionen forlænges, er der risiko for, at vi med kort varsel må lukke ned for den, hvis systemet viser sig at blive overbelastet.
Release 1.1, som er første release af ICS2, idriftsættes den 1. oktober 2021. ICS2 release 1 understøtter risikoanalyse af varer, der importeres med fly fra tredjelande blandt andet med henblik på at identificere samfundsskadelige varer. Det betyder blandt andet, at der skal laves ENS’er på alle post- og kurérforsendelser, der transporteres med fly. Konsekvens af risikoanalyserne kan i yderste tilfælde fx være, at en vare ikke må bringes ombord på et fly i tredjelandet.
Toldstyrelsen kan kontaktes via vejledningsenheden og Servicedesk, og vi inviterer løbende til orienteringsmøder, herunder et efter 1. oktober 2021, og udsender
nyhedsbreve.
3. Lovgivning og nyt fra EU
09.45-09.55 v/ Helene Modeweg-Hansen (HMH), chefkonsulent i Skatteministeriets departement.
Toldlovsændringen var vedtaget den 27. maj og den samt den tilhørende bekendtgørelse træder som planlagt i kraft 3. juni 2021.
De halvårlige suspensionsforordninger udsendes af EU tæt på den 1. juli 2021.
Pause
4. Orientering om den nye pengeforordning
10.05-10.20 v/ Michael Lund (ML), kontroldirektør i Toldstyrelsen.
Den nye pengeforordning træder i kraft 3. juni 2021. Forordningen er især indført for at understøtte bekæmpelse af hvidvask, terrorfinansiering og øvrig kriminalitet, hvilket sker gennem ensretning af regler og øget mulighed for samarbejde på tværs af grænser.
Virksomhedsrepræsentanter og borgere, der rejser ind og ud af Danmark med likvide midler som kontanter, checks, værdipapirer eller guld til en samlet værdi af EURO 10.000 eller mere, skal angive disse til Toldstyrelsen. Angivelsen skal foretages skriftligt ved et toldsted, og angivelsesblanketterne er blevet mere omfangsrige.
Toldstyrelsen kan tilbageholde beløbet, hvis der er indikationer på, at midlerne har tråde til kriminalitet.
De eksterne medlemmer af udvalget ønskede at vide, om der kommer en digital løsning. Toldstyrelsen kunne oplyse, at der er igangsat en proces, men at det er for tidligt at sige noget om tidsperspektivet. Der blev derudover spurgt til, hvornår angivelsen skal foretages. Angivelsen skal være foretaget på det tidspunkt, pengene krydser grænsen.
5. De nye momsregler 1. juli. Orientering om Toldstyrelsens og Skattestyrelsens kampagner til hhv. borgere og virksomheder
10.20-10.45 v/ Kirsten Hejlskov Jensen, kontorchef for Kommunikation i Toldstyrelsen og Lene Bjerregaard Kiel, Fagkonsulent i Kampagner og Projekter i Skattestyrelsen.
Toldstyrelsen har foretaget en undersøgelse, der viser, at 79 pct. af de adspurgte kender ikke til de nye EU-momsregler. På den baggrund er der iværksat en borgerrettet kampagne på digitale platforme.
De eksterne udvalgsmedlemmer spurgte, hvornår en vare er omfattet af de nye regler ift. bestillings- og ankomsttidspunkt. Toldstyrelsen oplyste, at det er ankomsttidspunktet, der er afgørende.
Fra den 1. juli 2021 skal virksomheder indberette moms for salg til private i alle EU-lande, de sælger til. Skattestyrelsen igangsatte efter påske en kampagne målrettet virksomhederne, hvori de opfordres til at tilmelde sig Moms One Stop Shop. Kampagnen har især fokus på mindre virksomheder, der sælger til private i EU-lande, og store virksomheder.
6. Eventuelt og tak for i dag
10.45-11.15 Flemming Vejlin fra Danfoss orienterede om, at de oplever problemer med at få lukket eksportangivelser ved EU’s ydre grænser, hovedsageligt Frankrig. Problemet opstår, da en chauffør ofte har en stak angivelser med, men kun får scannet den øverste. Det betyder, at virksomheden skal lukke de resterende angivelser manuelt. Flemming Vejlin oplyste, at Frankrig har udviklet en app til håndtering heraf. Helene Modeweg-Hansen svarede, at appen ikke erstatter toldprocedurerne, og at de franske toldmyndigheder ofte ser problemer med anvendelsen af appen, fordi chaufførerne glemmer at få stemplet alle eksportdokumenterne. Flemming Vejlin sender uddybning af problemstillingen til Helene ModewegHansen.
Peter Michael Heller fra Landbrug & Fødevarer spurgte, om der er planer om at samle Fødevarestyrelsen og Toldstyrelsens ekspeditioner på Esbjerg Havn. Handelsdirektør Peter Bürgel Nielsen orienterede om, at der arbejdes på at lægge ekspeditionerne sammen, men at der på nuværende tidspunkt er en udfordring, da Fødevarestyrelsen er placeret indenfor et sikkerhedshegn, mens en toldekspedition skal være offentlig tilgængelig.
Jens Maagaard fra Dansk Skibsleverandør Forening orienterede om, at han hører fra sine kontakter i EU, at der drøftes hvilke koder, der skal anvendes ved proviantering. CM takkede et godt møde og for den værdifulde dialog med medlemmerne. Næste møde i udvalget er den 7. september og afholdes forventeligt fysisk i Aarhus.