Gå til indhold

Referat for Toldkontaktudvalgsmøde 23. september 2022

Dato: 23. september 2022 kl. 10.00-13.00
Sted: Amtsrådssalen, Lyseng Allé 1, 8270 Højbjerg
Referat offentliggjort: 28. november 2022

1. Velkomst og dagsorden 

10.00-10.05 v/ Charlotte Møller (CM), direktør for Toldstyrelsen.

CM bød velkommen til mødet.

2. Status på udvikling af de nye toldsystemer

10.05-10.30 v/ Tune Bergholt Hammer (TBH), kontorchef i Center for Data og Analyse EUTK i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen og Claus Bruun Johannessen (CBJ), kontorchef for EUTK-toldsystemer i Toldstyrelsen.

TBH præsenterede EU’s tidsplan for udrulningen af EUTK-programmet. Tidsplanen er opdelt i to overordnede typer af systemer; handelssystemer og kontrol-systemer, og derudover er der øvrige systemer som fx Manifest. Tidsplanen fra EU er ambitiøs. Declaration Management System (DMS) Import del I er sat i drift, mens del II er foreløbigt udskudt. Importdelen af H7 er idriftsat, og senest har vi også sat kontroldelen af H7 i drift. Det har været et vigtigt strategisk valg at vælge en standardplatform som softwareplatform for på den måde at eliminere systemiske børnesygdomme.

På kontrolsiden orienterede TBH om, at der arbejdes frem mod en frist 1. marts 2023 på anden etape af importkontrolsystemet ICS2, der vedrører luftfragt. Der har været udfordringer med at få koblet import til kontrolsystemerne, og derfor er fristen også udfordret. De økonomiske operatører vil blive inviteret til forskellige onboardingseancer. Det nye system medfører en række nye krav til virksomheder, der er involveret i at transportere varer ind i EU via luftfart. Testvinduet er åbent, og der er dialog med de virksomheder, som skal teste. Der vil også være en national test for virksomheder, som sender ankomstmeddelelser til Manifest for luftfragt. Mere herom meldes ud, når vi kender tidspunktet.

TBH gav også status for ICS2 for skib, vej og tog, som er tredje og sidste del af tilslutningen til ICS2 og er planlagt til 1. marts 2024. Med tilslutningen indføres fuld risikoanalyse på varer transporteret ind i EU via skib, vej og tog. Det er under afklaring, hvordan releasen vil berøre virksomhederne, og der vil senere på året komme mere information herom via Toldstyrelsens nyhedsbrev.

CBJ orienterede hernæst om udrulning af kontrol af H7 (småforsendelser). Releasen lykkedes i tredje forsøg lørdag den 10. september 2022. De ekstra forsøg har medført, at det er lykkes at fjerne stort set alle kendte fejl. Med udrulningen er risikoanalyse, risikovurdering og afrapportering for H7-angivelser (småforsendelser) blevet implementeret. Der var orienteringsmøde herom 6. september 2022.

CBJ gav desuden status på DMS Eksport og DMS Forsendelse, hvor den kommende udrulning er en del af en national implementering af de nye EU-krav til eksport og EU-forsendelse og erstatter det nuværende e-Export og NCTS P4. På orienteringsmøde 6. september 2022 blev planen for onboarding af virksomheder præsenteret. Toldstyrelsen har opdelt processen i nye og kendte procedurer, og i marts 2023 åbnes et testforløb på kendte procedurer og omkring maj åbnes et testmiljø for de nye procedurer. De gamle systemer lukkes ved udgangen af året. Softwareleverandører og egenudviklere vil blive inviteret til onboarding først og dernæst aftagere og onlinebrugere. Der er planlagt et vidtstrakt onboardingforløb, som alle startes med et temamøde. Der vil på temamøderne være mulighed for at drøfte faglige spørgsmål, ligesom der kan dykkes ned i toldfaglige procedurer. Te-mamøderne indkaldes via nyhedsbrev, og de optages.

Der blev i den forbindelse spurgt til den forventede driftsstabilitet for de nye systemer, hvortil CBJ svarede, at der er høje forventninger til sikker drift. Der stilles ligeledes krav til oppetider i relation til leverandøren. Selvom forventningerne er høje, kan vi dog ikke garantere, at der ikke kommer tekniske udfordringer.

3. Netcompany præsenterer Declaration Management System

10.30-10.55 v/André Rogaczewski, CEO i Netcompany og Brian Munck Andersen, Principal i Netcompany.

Netcompany præsenterede DMS, som Netcompany er ved at udvikle for Skatte-forvaltningen. DMS implementeres på toppen af standardproduktet ERMIS. Præsentationen indeholdt, udover præsentation af DMS og ERMIS, en overord-net introduktion til Netcompany samt virksomhedens øvrige arbejde med tolddomænet.

Udvalget havde i forbindelse med præsentationen spørgsmål til, om systemerne bliver integrerede, så de kan tale sammen på tværs, hvilket Netcompany og Told-styrelsen bekræftede.

4. European Dynamics præsenterer it-system til toldkontrol

10.55-11.20 v/ Constandinos Velentzas, CEO i European Dynamics.

European Dynamics præsenterede it-systemet KRIA til toldkontrol. Udover en præsentation af KRIAs forventede funktionalitet, indeholdt præsentationen en introduktion til virksomheden samt dets rolle i driften og udviklingen af KRIA.

5. Lovgivning og nyt fra EU

11.20-11.30 v/ Helene Modeweg-Hansen (HMH), chefkonsulent i Skatteministeriets departement.

HMH præsenterede nyt fra EU. Departementet oplyste, at der er fremlagt forslag om tvangsarbejde, som indeholder elementer med relevans for told, og at man vil følge forslaget tæt. Flere udvalgsmedlemmer bakker op om departementets skærpede opmærksomhed og ytrede bekymring for, om forslaget kunne implementeres i praksis og de eventuelle toldmæssige konsekvenser, det indebærer. Forslaget vil evt. blive sendt i høring i Toldkontaktudvalget (forslaget er allerede i høring i flere andre specialudvalg).

HMH orienterede dernæst om, at Single Window-forordningen snart er færdig-oversat, hvorefter Europa-Parlamentet og Rådet formelt skal godkende den, og den kan offentliggøres i EU-tidende. Derudover arbejder Kommissionen på en varslet reformpakke af EUTK. Danmark deltager i en række uformelle fora, der giver input til reformpakkens indhold, men omfanget af reformpakken er fortsat ukendt. Der opfordres fra dansk side til besindighed ift. omfang, og at der gives ro til at implementere EUTK.

Slutteligt orienterede HMH om, at der forventes at blive fremlagt udkast til kom-missionsbeslutninger i forhold til undtagelser for visse tidsfrister i EUTK-implementeringen, som mange medlemsstater, herunder Danmark, har ansøgt om. Det er endnu uklart, hvordan afgørelserne kommer til at se ud, eller hvor meget Kommissionen vil imødekomme medlemsstaterne. Der vil ligeledes som vanligt komme udkast til retsakter vedr. kontingenter og toldsuspensioner. Sluttelig informerede HMH om, at der fortsat er fokus på situationen i Ukraine, og herunder om, at Ukraine indtræder som en del af forsendelseskonventionen pr. 1. oktober 2022.

Pause

11.30-12.00. Sandwich inkl. vand.

6. Skatteforvaltningens uafhængige it-tilsyn

12.00-12.25 v/ Lilian Mogensen (LM), formand for it-tilsynet.

LM fortalte om it-tilsynets opgave og præsenterede kort tilsynets undersøgelse af og anbefalinger til EUTK-programmet. It-tilsynet er sat i verden for at følge driften og udviklingen af Skatteforvaltningens it-område og rådgive om almene og principielle spørgsmål med tilknytning hertil. Tilsynet kommer med udtalelser og anbefalinger, som skal være værdifulde for Skatteforvaltningen, og som også skal være med til at øge tilliden til Skatteforvaltningens arbejde. Tilsynet har syv fokuspunkter, hhv. plangrundlag, projektstyring, forretningsløsning, teknisk løsning, udvikling, implementering og kompetencer.

LM præsenterede it-tilsynets fokusområder for EUTK-programmet, hvilket bl.a. omfatter effektiv leverandørstyring, reduktion af kompleksitet og fremdriftsopfølgning. Programmet er generelt i god form og bemandet med dygtige og erfarne ledere og medarbejdere. It-tilsynet vil snart genbesøge EUTK-programmet og komme med opdaterede anbefalinger. LM opfordrede Toldkontaktudvalgets medlemmer til at deltage i systemtest og give input til systemernes udformning.

7. Toldindtægter 2021

12.25-12.40 v/ Peter Bürgel Nielsen (PBN), Handelsdirektør i Toldstyrelsen.

PBN præsenterede nøgletal for opkrævning af told for 2021. Der ses en stigning i toldindtægterne fra 2020 til 2021. Dette er overvejende et resultat af Brexit.
Antallet af angivelser er ligeledes steget dels pga. Brexit samt de nye H7-angivelser.

I forhold til både beregnet told fordelt på lande og fordelt på varegrupper er billedet stort set uændret fra 2020. Kina er stadig det land, hvorfra Danmark opkræver flest toldindtægter, mens tøj og tekstilvarer fortsat udgør den største varegruppe.

Der var et ønske om at følge op med lignende oversigt for momsindtægter. Skattestyrelsen estimerer, at OSM2-ordningnen* i andet halvår af 2021 vil medføre et merprovenu på ca. 406 mio. kr. Estimatet er dog behæftet med en vis usikkerhed.

8. Revideret kommissorium for Toldkontaktudvalget

12.40-12.50 v/ Charlotte Møller (CM), direktør for Toldstyrelsen.

Toldstyrelsen har foretaget mindre indholdsmæssige justeringer af udvalgets kommissorium. Det reviderede kommissorium har været i høring blandt udvalgets medlemmer.

CM gennemgik de bemærkninger, der er blevet meldt ind i høringsperioden. Der har været en tilbagemelding om, at det er positivt, at brancheorganisationer kan have op til tre medlemmer af udvalget. Derudover var der et ønske om fire mø-der årligt, særligt henset til den videre udrulning af de nye systemer. CM oplyste, at kommissoriet også giver mulighed for afholdelse af ekstra møder efter behov. Derudover afholdes der også løbende orienteringsmøder og informationsmøder om de nye systemer, hvor virksomhederne er velkomne til at deltage. På den baggrund fastholdes de tre årlige møder.

9. Eventuelt og tak for i dag

12.50-13.00 v/ Charlotte Møller, direktør for Toldstyrelsen.

Det blev påpeget, at der opleves lang ventetid i toldsystemet samt udfordringer med at få frigivet varer. Toldstyrelsen svarede, at der efter et servicetjek er opstået udfordringer med, at systemerne pludseligt går ned. Toldstyrelsen beklager situationen og oplyser, at der arbejdes på at finde en løsning.

Der var desuden interesse fra udvalgets medlemmer til integrationer mellem de kommende systemer. Toldstyrelsen vil tage dette tema med på næste Toldkontaktudvalgsmøde.

Der blev også spurgt til, om der findes en oversigt over, hvilke data virksomhederne skal levere ind i systemet. Toldstyrelsen oplyste, at der findes en EU-data-model (EUCDM), som alle medlemsstater skal efterleve. Der er henvisninger til EUCDM og datakrav i relation til de danske løsninger på Toldstyrelsens hjemmeside.

Der blev desuden spurgt til, hvilke krav de nye systemer indebærer i forhold til kunder og deres fakturaer. Toldstyrelsen oplyste, at der kommer en række tema-møder og omfattende information samt onboardingforløb. Flere medlemmer roste i den forbindelse Toldstyrelsen for den omfattende informationsindsats rettet mod virksomhederne.

 

*I OSM2-ordningen skal virksomheder uden for EU samt virksomheder i EU fortsat afregne moms af elektroniske tjenesteydelser til forbrugere i EU. Hertil skal virksomheder i EU nu afregne moms af alle varer og ydelser, der sælges via e-handel til forbrugere i EU. Slutteligt skal virksomheder uden for EU nu afregne moms af varer til forbrugere i EU, for varer som ikke overstiger en værdi på 150 €. Desuden afskaffes bagatelgrænsen (80 kroners-reglen). Derfor vil der også blive opkrævet moms for varer med en værdi under 80 kr.