Referat for Toldkontaktudvalgsmøde 21. juni 2024
Dato: 21. juni 2024 kl. 10.00-13.00
Sted: Amtsrådssalen, Lyseng Allé 1, 8270 Højbjerg
Referat offentliggjort 10. september 2024
1. Velkomst og dagsorden
10.00-10.05 v/ Charles Conrad, erhvervsdirektør i Toldstyrelsen
CC bød velkommen til mødet i Amtsrådssalen på Lyseng Allé, hvor Toldstyrelsen fra mandag den 24. juni har hovedsæde.
CC indledte med, at mødets hovedtema er de nye toldsystemer, bl.a. med status på DMS Eksport og DMS Forsendelse, efter at e-Export lukkede for oprettelse af nye angivelser. CC tilkendegav, at det er og har været en stor opgave for alle.
CC bød derefter velkommen til et nyt medlem af udvalget, Mathias Milling fra Dansk Luftfart (DI Transport), og præsenterede Ann-Christina Nørskov Wendelboe og Franci Susanne Johansen, begge fra Udviklings- og Forenklingsstyrelsen, og Lars Langer fra Netcompany, som alle deltog i mødet.
Desuden præsenterede CC Jeppe Aakjær Thranum, som er ny funktionsleder i Toldstyrelsens Vejledning.
JTM gennemgik dagsordenen.
2. Ansøgning om bindende tariferingsoplysning (BTO)
10.05-10.30 v/ Mette Holm, funktionsleder i Bindende Toldafgørelser, Toldstyrelsen
MH gennemgik processen for ansøgning og sagsbehandling af bindende tariferingsoplysninger (BTO’er).
Hvis en virksomhed er i tvivl om en konkret vares varekode i forbindelse med import eller eksport, kan virksomheden søge om en BTO. BTO’en er juridisk bindende for virksomheden, dvs. at virksomheden er forpligtet til at anvende den varekode, der fremgår af BTO’en.
BTO’en er gyldig i tre år, men kan dog tilbagekaldes af Toldstyrelsen, hvis EU-Kommissionen i en forordning senere fastlægger, at varen skal have en anden varekode.
MH gennemgik, hvad man skal have på plads, inden man søger en BTO: Man skal have et EORI-nummer, være registreret som importør og/eller eksportør, have tildelt de nødvendige rettigheder til EU Customs Trader Portal og have opsat sin brugerprofil på portalen, så man kan modtage notifikationer.
MH gennemgik også, hvad ansøgningen skal indeholde: oplysninger om, hvorvidt der er tale om import, indførsel under særlige procedurer eller eksport til lande uden for EU, en beskrivelse af varen og dens fremstilling, sammensætning og anvendelse, den forventede varekode, dokumentation for varens sammen-sætning, fx en analyseattest med relevante oplysninger for tariferingen, brochurer, datablade og tekniske specifikationer samt en prøve af varen, hvis det er muligt.
Al kommunikation i ansøgningsprocessen sker via EU Customs Trader Portal. Det er også tilfældet, hvis Toldstyrelsen får brug for yderligere materiale i forbindelse med sagsbehandlingen.
Virksomheden modtager inden for syv dage en kvittering for modtagelse af ansøgningen, og hvis virksomhedens dokumentation er tilstrækkelig, bliver ansøgningen antaget i samme ombæring. Ellers beder Toldstyrelsen om yderligere information, inden sagen antages.
Der er ikke krav om høring i BTO-sager. Dvs. at virksomheden skal anvende den varekode, der fremgår af BTO’en, uanset om virksomheden er enig eller ej.
Der blev spurgt, om en BTO tilbagekaldes med tilbagevirkende kraft. Hvis en BTO ophører med at være gyldig før tid, sker det ikke med tilbagevirkende kraft, jf. EUTK, art. 34, stk. 3. En BTO kan også tilbagekaldes før tid, jf. EUTK, art. 34, stk. 7. Tilbagekaldelser sker heller ikke med tilbagevirkende kraft. Det følger af EUTK, art. 28, jf. art. 22, at tilbagekaldelsen har virkning fra modtagelsen af afgørelsen og i visse tilfælde senere.
Det blev nævnt af flere medlemmer, at man som repræsentant, der søger en BTO på vegne af andre, ikke kan se i EU Customs Trader Portal, hvilken virksomhed en notifikation vedrører. Medlemmerne opfordrede til, at virksomhedsnavn eller sagsnummer oplyses i notifikationen. MH kvitterede for inputtet, og Toldstyrelsen følger op på, om det er en mulighed.
Der blev spurgt, hvilken varekode man skal anvende i den periode, hvor BTO-ansøgningen behandles. MH svarede, at man skal bruge den varekode, der er mest oplagt, og at Toldstyrelsens Vejledning kan give et vejledende svar om varekode.
3. Nyt fra EU
10.30-10.45 v/ Cagdas Citirikkaya, kontorchef i Internationale Forhold, Toldstyrelsen
CAC gav en kort status på EU’s forslag til en reformpakke på toldområdet. Det er et meget stort forslag, som har en lang behandlingstid.
Forslaget behandles fra dansk side af Skatteministeriets departement.
Den danske regerings holdning til reformpakkeforslaget fremgår af regeringens grund- og nærhedsnotat om forslaget.
Europa-Parlamentets position i forhold til reformpakken er offentliggjort på EU’s hjemmeside: Parliament adopts its position on major reform of EU Customs Code.
CAC gennemgik desuden øvrige EU-sager under forhandling og vedtagne EU-sager siden sidst og fremhævede særligt, at Kommissionen arbejder med at forberede en revision af forordningen vedr. narkotikaprækursorer.
Der blev spurgt, hvordan man i forbindelse med import og eksport vil sikre dokumentation for, at der ikke er sket skovrydning, når forordningen mod global skovrydning og skovforringelse (EUDR) træder i kraft 1. januar 2025. CAC svarede, at Toldstyrelsen vil følge op på det.
CAC nævnte afslutningsvis, at Toldstyrelsen fortsat vil sende nye retsakter i høring i udvalget og sætter stor pris på alle input.
4. DMS Eksport og DMS Forsendelse
10.45-11.30 v/ Claus Bruun Johannessen, chef for it-udvikling i Toldstyrelsen, Lars Langer, partner i Netcompany, Franci Susanne Johansen, underdirektør for Told Udvik-ling Drift i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen og Pia E. Povlsen, chefkonsulent i Forretningsudvikling, Toldstyrelsen
CBJ gav en status på overgangen til DMS Eksport og DMS Forsendelse.
CBJ startede med at takke for erhvervslivets indsats i forbindelse med idriftsættelsen af DMS Eksport og DMS Forsendelse. Der har i hele processen været tæt dialog mellem virksomheder, it-leverandører, brancheorganisationer og Toldstyrelsen. Toldstyrelsen anerkender, at der har været udfordringer undervejs, men fremhævede erhvervslivets bidrag til, at systemet nu er i drift.
CBJ nævnte, at der er tale om en stor it-forandring, som i overgangsperioden kræver visse midlertidige arbejdsgange.
CBJ nævnte også, at en virksomhed af særlige grunde fik midlertidig adgang til det lukkede e-Export. Udvalgsmedlemmerne udtrykte bekymring for, om det er rimeligt at give enkelte virksomheder særlige vilkår. Toldstyrelsen tog udvalgets bekymring til efterretning og supplerede med, at beslutningen skete efter grundige overvejelser over, hvad der samlet var den bedste løsning.
Der blev opfordret til fremover i højere grad at kommunikere tydeligt om den forventede anvendelsesperiode for midlertidige arbejdsgange og at formidle i god tid, hvornår systemet forventes at blive opdateret, og hvad opdateringerne indeholder. Desuden blev det nævnt, at opdateringer, der efterspørges af erhvervslivet, kan være længe undervejs. CBJ svarede, at Toldstyrelsen er opmærksom på alle ønsker og så vidt muligt vil tage dem til efterretning. Der er bl.a. behov for at teste grundigt inden opdatering, og derfor tager det tid.
Udvalget gjorde opmærksom på udfordringer i forbindelse med DMS’ integration med Manifest. CBJ svarede, at Toldstyrelsen er opmærksom på problemet og arbejder på at få det løst hurtigst muligt.
PEP gennemgik derefter indholdet i den forestående opdatering 24. juni. Der er tale om mindre rettelser. Indholdet i kommende opdateringer ligger endnu ikke fast, men der prioriteres løbende, så de største udfordringer løses først. Der er bl.a. fokus på at løfte performance, så svartiden nedbringes.
PEP nævnte, at Toldstyrelsen altid melder det ud, så snart det endelige indhold i en opdatering er kendt. Det sker i testmiljøet og på toldst.dk.
LL fortalte om arbejdet i implementeringsperioden for DMS Eksport og DMS Forsendelse. Der har været daglige taskforcemøder, vejledninger bliver løbende udarbejdet og udbygget, og Netcompany har assisteret med teknisk support i Toldstyrelsens Vejledning og Servicedesk. Nu er der fokus på stabilitet og på at kunne informere om opdateringer i god tid og i et fast interval og om, hvad opdateringerne konkret indeholder.
PEP gennemgik udeståender og midlertidige arbejdsgange i DMS Eksport og DMS Forsendelse og fortalte indledningsvis, at Toldstyrelsen og Netcompany arbejder intensivt på at løse udfordringer. PEP opfordrede til, at erhvervslivet fortsat melder oplevede fejl ind.
Der er p.t. et komplekst problem med DMS’ integration til Manifest, som betyder, at mange angivelser skal lukkes manuelt. Hvis én angivelse fejler, afvises hele afgangsdeklarationen. Alle angivelser med nødprocedure på Manifest skal også lukkes manuelt. Der arbejdes på at nedbringe antallet af manuelle lukninger og at løse fejlen, men tidshorisonten er ikke kendt.
I nogle tilfælde bliver der ikke givet automatisk udpassage på eksportangivelser i DMS, og det betyder, at Toldstyrelsen i stedet skal gøre det manuelt. Den proces kan give ekstra ventetid for virksomhederne. Toldstyrelsen arbejder lige nu på at gøre den manuelle proces med at lukke angivelser mere effektiv.
Der gives fx endnu ikke automatisk udpassage på eksportangivelser i DMS, der skal lukkes med en forsendelsesangivelse. Denne del bliver implementeret, når alle EU-lande er overgået til nye systemer til eksport og forsendelse.
PEP nævnte desuden, at Toldstyrelsen også har udfordringer med at lukke nogle af de udenlandske angivelser i DMS Eksport, som skal udpassere fra Danmark. Toldstyrelsen lukker derfor angivelserne manuelt, samtidig med at der arbejdes på en permanent løsning, så problemet ikke opstår fremover.
Toldstyrelsen er i løbende dialog med EU-Kommissionen og med andre toldmyndigheder i EU om problematikken.
Danske Speditører nævnte, at nogle virksomheder får rykkere fra udenlandske toldmyndigheder pga. de åbne angivelser. PEP svarede, at Toldstyrelsen har mulighed for at kontakte de pågældende myndigheder og høre, hvilke oplysninger de har brug for.
DIKO spurgte, hvorhen virksomhederne skal rette evt. momskrav i forbindelse med udfordringen. Det er ikke altid muligt at få udsættelse. PEP svarede, at berørte virksomheder skal henvende sig til Toldstyrelsen, inden virksomheden får momskravet. Toldstyrelsen vil så kontakte den pågældende toldmyndighed og dokumentere, at varerne er udpasseret.
De eksterne udvalgsmedlemmer efterspurgte engelsksproget information om den danske udfordring, som erhvervslivet kan sende til de udenlandske toldmyndigheder.
PEP kvitterede for input og bemærkede, der arbejdes på at få information på engelsk på hjemmesiden hurtigst muligt.
Pause
11.30-12.00.
4. DMS Eksport og DMS Forsendelse (fortsat)
12.00-12.15 v/ Claus Bruun Johannessen, chef for it-udvikling i Toldstyrelsen, Lars Langer, partner i Netcompany, Franci Susanne Johansen, underdirektør for Told Udvikling Drift i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen og Pia E. Povlsen, chefkonsulent i Forretningsudvikling, Toldstyrelsen
PEP fortsatte med en gennemgang af udeståender og midlertidige arbejdsgange.
PEP gav en status på den såkaldte bulkfunktion, der muliggør indgivelse af flere meddelelser på én gang. Der er p.t. fokus på, at det bliver muligt at anvende bulkfunktion for ankomstmeddelelsen og frembydelsesmeddelelsen på samme måde som i e-Export. Der arbejdes på at implementere funktionen hurtigst muligt.
CBJ gennemgik derefter et punkt om virksomheders bevillingscompliance i forbindelse med systemudfordringer. Det vurderes individuelt, om virksomhederne lever op til bevillingskravene, og der tages hensyn, hvis manglende compliance skyldes systemudfordringer. Toldstyrelsen anerkender, at det p.t. kan være van-skeligt at opfylde alle krav. Det er vigtigt, at virksomheder i tilstrækkeligt omfang kan dokumentere alternativt ved evt. udfordringer.
CC gav en status på sager i Servicedesk. Det ekstraordinære pres i forbindelse med idriftsættelsen af DMS har medført lange svartider i Servicedesk. Der har været 150-200 skriftlige henvendelser pr. dag og derudover mange telefonopkald. Derfor har man slettet ældre henvendelser fra før 8. maj 2024, da mange sager allerede har været løst, eller Toldstyrelsen har manglet oplysninger for at kunne løse sagen. Dermed har Servicedesk kunnet fokusere på at besvare nye henvendelser hurtigt. Toldstyrelsen har meldt det ud i nyhedsbrevet. Meget få virksomheder har meldt tilbage, at uløste sager er blevet lukket. CC opfordrede til at indberette fejl igen, hvis de ikke er løst.
Der blev spurgt, hvordan Toldstyrelsen forventer at løse opgaver i sommerferien, hvor bemandingen forventeligt er mindre end normalt. CC svarede, at Toldstyrelsen følger behovet nøje og sørger for det nødvendige beredskab.
Der blev spurgt, hvornår Servicedesk igen åbner for telefoniske henvendelser. CC svarede, at Toldstyrelsen løbende vurderer, hvordan man bedst kan servicere virksomhederne.
FSJ gennemgik driftsstatus på AS4-gateway og DMS. Der er overordnet fokus på at forbedre performance, og der er iværksat forskellige tiltag, der har haft en positiv effekt.
FSJ nævnte, at man fremover vil tilstræbe at lægge servicevinduer i et relativt fast interval, så tidspunkterne er kendte, og man kan tage hensyn til fx nedetid.
De eksterne udvalgsmedlemmer opfordrede til hurtigt at informere om nedetid under Driftsmeddelelser på toldst.dk. FSJ tog ønsket til efterretning.
5. DMS Import
12.15-12.55 v/ Claus Bruun Johannessen, chef for it-udvikling i Toldstyrelsen og Lars Langer, partner i Netcompany
CBJ gav en status på idriftsættelse af DMS Import. Første del, H7, blev sat i drift i 2021. I marts 2025 idriftsættes resten af systemet. Erfaringer fra tidligere releases inddrages i planlægningen af den fulde idriftsættelse af DMS Import.
CBJ gennemgik det forventede onboardingforløb i forbindelse med DMS Import. Forløbet er endnu ikke endeligt fastlagt. Toldstyrelsen og Udviklings- og Forenklingsstyrelsen er i dialog med leverandøren.
LL fortalte, at virksomhedernes softwareleverandører forventeligt kan påbegynde udviklingsarbejdet i august 2024. I september kommer der specifikationer på, hvordan man kommer på testmiljøet, ligesom tekniske vejledninger til angivelsestyperne H1 og H5 offentliggøres. Specifikationer og tekniske vejledninger for de øvrige angivelsestyper kommer derefter løbende. LL understregede, at planen for, hvornår der kommer specifikationer, kan ændre sig.
CBJ supplerede med, at der tilstræbes stor transparens i onboardingperioden og så tidlige specifikationer som muligt.
De eksterne udvalgsmedlemmer opfordrede til at sikre en tilstrækkelig lang testperiode.
Der blev også opfordret til at bruge erfaringerne fra implementeringen af første del af DMS Import (H7) i forbindelse med idriftsættelsen af den resterende del af DMS Import.
Der blev desuden opfordret til klare interne og eksterne udmeldinger om procedurer for fall back, hvis systemet efter idriftsættelse ikke kan tilgås. CBJ tog ønsket til efterretning.
Det blev nævnt, at det ikke er hensigtsmæssigt at henvise til papirløsninger, når systemer ikke virker. CBJ svarede, at Toldstyrelsen inden for gældende regler vil forsøge at finde pragmatiske løsninger på virksomhedernes evt. udfordringer i overgangsperioden.
Der blev udtrykt ønske om mulighed for at teste op mod Manifest. CBJ svarede, at Toldstyrelsen vil arbejde på, at det bliver muligt.
CBJ gennemgik derefter oplægget til konkrete onboarding-tiltag og nævnte, at der er mange erfaringer fra DMS Eksport og DMS Forsendelse, som Toldstyrelsen tager med, når onboardingen begynder. Den gode og konstruktive dialog med brancheorganisationer og virksomheder skal fortsætte. Der planlægges derfor et nyt tiltag med et pilotforløb for virksomheder, der repræsenterer brancherne bredt. Virksomheder er kontaktet, og forløbet starter op efter sommerferien.
Toldstyrelsen arbejder også på at optimere support og vejledning i Servicedesk, så virksomhederne oplever hurtigere svartider. Der tilstræbes desuden en bedre proces for indberetning af fejl og rettidig information om kommende opdateringer.
I implementeringen af DMS Eksport og DMS Forsendelse har der været gode erfaringer med temamøder og Kom og test-sessioner, og det bliver videreført i forbindelse med DMS Import.
CBJ nævnte, at der er to indgange til information og vejledning om DMS Import: toldst.dk/dms og Skatteforvaltningens GitHub.
Udvalget blev derefter spurgt om forventninger og ønsker til onboardingen i forbindelse med DMS Import.
Der blev opfordret til at udarbejde en testmatrix med minimumskrav til hhv. Toldstyrelsen og virksomheder, som kan bidrage til at sikre, at systemet virker, inden det sættes i drift. CBJ tog ønsket til efterretning.
Det blev nævnt, at der i forbindelse med ibrugtagningen af DMS Eksport var lagt op til onboardingvinduer for grupper af virksomheder, hvilket desværre ikke blev gennemført. Der blev opfordret til at planlægge denne type onboarding i forbindelse med idriftsættelsen af DMS Import, forudsat at de nødvendige tests er gennemført forinden.
Det blev nævnt, at individuelle DMS Eksport-sessioner med Udviklings- og Forenklingsstyrelsen tidligere har været meget udbytterige, og der blev opfordret til at tilbyde det samme for DMS Import.
Der blev opfordret til at udarbejde branchespecifik information, fx for rederier eller brugere af Manifest, hvilket også kan bidrage til sparring blandt virksomhederne.
JTM takkede for de gode input og opfordrede de eksterne udvalgsmedlemmer til at melde evt. yderligere ind.
6. Eventuelt og tak for i dag
12.55-13.00 v/ Charles Conrad, erhvervsdirektør i Toldstyrelsen
CC takkede for dagens møde. Næste møde i Toldkontaktudvalget er fredag den 4. oktober 2024, og det holdes i Aarhus.