Referat for Toldkontaktudvalgsmøde 17. juni 2022
Dato: 17. juni 2022 kl. 10.00-12.30
Sted: Tal R 2, Udviklings- og Forenklingsstyrelsen, Osvald Helmuths Vej 4, 2000 Frederiksberg
Referat offentliggjort: 3. august 2022
1. Velkomst og dagsorden
10.00-10.05 v/ Charlotte Møller (CM), direktør for Toldstyrelsen.
CM bød velkommen til mødet og præsenterede ny udviklingsdirektør i Toldstyrelsen, Britt Selchau, som tiltrådte den 15. juni 2022.
2. Status på udvikling af de nye toldsystemer
10.05-10.35 v/ Jan Højgaard Funder (JHF), underdirektør for Stab i Toldstyrelsen, Britt Selchau (BS), underdirektør for Udvikling i Toldstyrelsen og Michael Lund (ML), underdirektør for Kontrol i Toldstyrelsen.
JHF gav en status på udviklingen af de nye toldsystemer. Alle EU-medlemslande er i gang med samme opgave. Deadlines er snævre, og mange medlemslande er begyndt at melde forsinkelser på forskellige systemlandskaber ind til EU Kommissionen. Danmark er også ramt af forsinkelser og har udskudt dele af det nye importsystem. Når den nye plan for udvikling er klar, orienterer vi herom. Udskydelsen har fokus på at reducere kompleksiteten i udviklingsarbejdet og opprioritere de kritiske frister, som er eksport og EU-forsendelsessystemet. Der arbejdes fortsat på udviklingen af det nye importsystem, men med lavere intensitet. Det nuværende importsystem kan benyttes, til det nye importsystem går i drift.
De eksterne udvalgsmedlemmer opfordrede til, at Toldstyrelsen er opmærksomme på, at systemerne ikke sættes i drift tæt på hinanden af hensyn til virksomhedernes mulighed for at blive klar til idriftsættelse. JHF kvitterede for kommentaren og bemærkede, at udgangspunktet for planlægningen først og fremmest er de EU-bestemte tidsplaner. Indenfor disse rammer er der opmærksomhed på erhvervslivets ønsker. Endvidere har it-tilsynet anbefalet at prioritere de systemer, der er vigtigst for erhvervslivet.
JHF orienterede dernæst om systemet til dataunderstøttet kontrol af småforsendelser, H7, som ikke er gået i drift endnu, selvom der har været to forsøg herpå. Toldstyrelsen er i dialog med de berørte virksomheder. Næste udrulningsdato bliver efter sommerferien. Det giver også leverandøren mulighed for at udbedre kendte fejl. Der blev spurgt til, om fejlene kom fra import- eller kontrolsystemet. JHF oplyste, at det primært var fra importsystemet.
Der blev også givet en status for systemerne for eksport og EU-forsendelse. Udrulningen omfatter implementering af nye angivelser, processer og databeskeder og involverer alle virksomheder, der bruger forsendelsesangivelser eller eksporterer varer. Toldstyrelsen afholder i efteråret 2022 indledende møder om plan for onboarding af virksomheder og udrulning. Fra 1. marts til 1. maj 2023 forventes det, at virksomhederne kan starte testforløb for kendte angivelsestyper. Fra 1. maj til 1. august udføres testforløb for nye angivelsestyper og ny funktionalitet. Fra 1. maj 2023 og frem til 1. september 2023 forventes det, at virksomhederne kan koble sig på systemet. Efter 1. september 2023 kan der ikke længere opstartes nye angivelser i det eksisterende system. I en overgangsperiode vil både de nye og de eksisterende systemer være i drift, ind til alle angivelser i det eksisterende system er lukket, forventeligt inden 1. december 2023.
De eksterne medlemmer udtrykte bekymring for den korte periode for test og opkobling til systemet, da virksomhederne skal have klargjort deres egne systemer og uddannet personale. JHF og BS anerkendte bekymringen, som er et resultat af de meget stramme tidsfrister, som også stiller krav til virksomhederne. Toldstyrelsen vil hurtigst muligt efter sommerferien afholde flere informationsmøder og orienterer om bl.a. datakrav, så hurtigt som muligt.
Der blev spurgt til, om der er tænkt en model for orientering om mulighed for brug af handelsaftaler ind i det nye eksportsystemer. JHF oplyste, at systemet er en standardløsning, og at der derfor som udgangspunkt ikke er en løsning for handelsaftaler.
Der blev spurgt til, om udfordringen ved udrulning af H7 har givet anledning til forventning om lignende komplikationer ved udrulning af eksportsystemet. JHF svarede, at vi har draget erfaringer fra forløbet med H7 sammen med leverandøren og indarbejder dem i kommende udrulninger.
ML gav en status på tilslutning til systemet ICS2 for luftfragt, som er anden udrulning i det system. Luftfragt kobles til systemet fra 1. marts 2023, og det medfører en række nye krav til virksomheder, som er involveret i at transportere varer ind i EU via luftfragt. Toldstyrelsen kan fx anmode om, at en virksomhed leverer yderligere oplysninger eller udfører en screening. Alle virksomheder er forpligtet til at supplere med data, men transportøren har det endelige ansvar for, at data leveres. Hvis ikke kravene overholdes, eller hvis data ikke er tilfredsstillende, risikerer virksomheden, at en ENS-angivelse afvises, hvorved forsendelsen stoppes ved grænsen, eller at varen ikke frigives. Virksomheden kan i værste fald miste tilladelse til at importere varer til EU. Toldstyrelsen har informeret om dette via nyhedsbreve og orienteringsmøder, ligesom informationen er tilgængelig på Toldstyrelsens hjemmeside.
Tredje fase af tilslutningen til ICS2 finder sted 1. marts 2024. Med den tredje udrulning indføres fuld risikoanalyse for pre-load og pre-arrival af varer tran-porteret ind i EU via skib, vej eller tog. Der afholdes orienteringsmøder herom i andet halvår af 2022.
3. Tilfredshed med inddragelsen i EUTK-programmet
10.35-10.50 v/ Kirsten Hejlskov Jensen (KHJ), kontorchef for Kommunikation i Toldstyrelsen.
Toldstyrelsen har i foråret gennemført en måling blandt udvalgte interessenter om tilfredsheden med inddragelse i EUTK-programmet. KHJ orienterede om resultatet af målingen. Overordnet set er der tilfredshed med inddragelsen ifm. udvikling og implementering af de nye systemer samt kommunikationen herom. Brancheorganisationerne er generelt mere tilfredse end virksomhederne. Det fremgår derudover i de åbne besvarelser, at virksomhederne står overfor en tidskrævende opgave med at koble egne systemer til de nye toldsystemer.
De eksterne medlemmer fik mulighed for at supplere ovenstående med yderligere kommentarer. Der blev generelt kvitteret for god kommunikation og dialog, herunder åbenhed overfor erhvervslivets behov. Det blev derudover bemærket;
- at virksomheder i god tid får oplysninger om specifikationer, datakrav og adgang til at teste,
- at virksomhederne selv skal oplyse Toldstyrelsen om systemnedbrud, hvis nedbruddene finder sted om natten,
- at der skal fokus på nødprocedurer og test heraf i de nye systemer, og
- at Toldstyrelsen ifm. ICS2 har sendt information ud til mange virksomheder, der ikke bliver berørt af systemet
4. Situationen i Ukraine – status på eksportsanktioner
10.50-11.20 v/ Jens Wrang Nielsen (JWN), fuldmægtig i Team Global Handel og Sikkerhed i Erhvervsstyrelsen.
JWN fra Erhvervsstyrelsen orienterede om status på eksportsanktioner og opmærksomhedspunkter for virksomhederne i den forbindelse. JWN gennemgik først listen over sanktioner mod Rusland og Belarus, som er meget omfattende. Det er især relevant for virksomhederne at være opmærksomme på sanktionerne vedrørende dual-use og eksport af avanceret teknologi.
JWN orienterede dernæst om indefrysning og indirekte tilrådighedsstillelse, hvilket bl.a. betyder, at pengemidler og økonomiske ressourcer, som ejes eller kontrolleres af sanktionerede parter, skal ”låses”. Indefrysning af fysiske aktiver er nyt for Danmark og Erhvervsstyrelsen, hvilket skaber nogle nye udfordringer. Erhvervsstyrelsen oplever i den forbindelse stor tålmodighed fra erhvervslivet, ligesom styrelsen også oplever velvillighed til at overholde sanktionerne.
Der blev stillet en række spørgsmål, herunder hvordan begrebet owners goods skal fortolkes ved opmagasinering på havne, ansvar for økonomiske udgifter ved opmagasinering samt muligheden for at ophæve indefrysning af pengemidler eller økonomiske ressourcer, for så vidt som disse er bestemt til betaling for opbevaring eller vedligeholdelse.
Erhvervsstyrelsen står til rådighed for besvarelse af spørgsmål, og styrelsens hjemmeside opdateres løbende med relevant information.
5. Situationen i Ukraine – status på toldmæssige konsekvenser
10.40-11.20 v/ Kent Midtgaard Hansen (KMH), kontorchef for Kontrol og Risikostyring i Toldstyrelsen.
KMH orienterede om de toldmæssige konsekvenser af situationen i Ukraine og de indførte sanktioner mod Rusland og Belarus. Reglerne og vilkår for virksomhedernes handel med Ukraine, Rusland og Belarus har ændret sig meget og med korte frister i løbet af de seneste måneder, og både import, eksport og transport er berørt. Det medfører mange spørgsmål fra virksomhederne om, hvordan reglerne skal fortolkes, og til Toldstyrelsen implementering. Toldstyrelsen er løbende i dialog med andre myndigheder, EU Kommissionen og erhvervslivet for at afklare spørgsmålene. Toldstyrelsen har derudover nedsat en operationsstab, der skal koordinere besvarelse af spørgsmålene, og sikre at udfordringer håndteres. Toldstyrelsens opgave er fortsat at sikre enkel og effektiv forvaltning af EU’s regelsæt. Det kan dog ske, at nogle kontroller tager længere tid end normalt.
Virksomhederne skal være opmærksomme på kommende skæringsdatoer på de undtagelser, der er på nuværende tidspunkt i importrestriktionerne for varer fra Rusland og Belarus.
Toldstyrelsen opdaterer løbende hjemmesiden www.toldst.dk/ukraine med informationer, og der linkes også til relevante EU’s sider, og udsender nyhedsbreve ved behov.
6. Lovgivning og nyt fra EU
11.40-11.50 v/ Helene Modeweg-Hansen (HMH), chefkonsulent, Skatteministeriets departement.
HMH orienterede om, at Single Window-forordningen (SW) er ved at falde på plads. Forordningen skal binde ”toldregler” og ”ikke-toldregler” sammen via en digital løsning fx ifm. certifikater og tilladelser. Implementeringsfristen for de første dele bliver i 2025. SW bygges ovenpå det nye importsystem. Frem til 2031 udvides løsningen løbende. Fx forventes det at blive muligt for myndighederne at dele informationer om kontroller og i sidste ende alene at give data om import én gang. Der pågår derfor et stort arbejde med at ”ensrette” de mange dataelementer på tværs af toldregler og regler på andre områder, så data reelt vil kunne bruges på tværs af myndighederne.
HMH orienterede dernæst om, at de nye halvårlige kontingenter og toldsuspensioner træder i kraft 1. juli 2022, men vanen tro først offentliggøres tæt på ikrafttræden.
Slutteligt orienterede HMH om, at EU-Kommissionen har varslet en kommende pakke med ændringer til EUTK. Pakken forventes at blive fremlagt i december 2022. Ændringen kommer bl.a. fordi, at EUTK, der reelt baserer sig på den Moderniserede toldkodeks fra 2008, ikke tager højde for den kraftige stigning i e-handel. Ændringsforslaget forventes at basere sig på EU’s actionplan på told-området, rapporten fra Wise Persons Group, midtvejsevaluering af EUTK, revisionsrapporter og input fra medlemslandene mm. EU-Kommissionen har under-streget, at det, der kommer i forslaget, vil skulle bygge ovenpå de ting, der allerede er i EUTK. Den grundlæggende danske holdning i forberedelsesfasen er, at der er behov for ro og fokus på implementering af den eksisterende EUTK, men at der samtidig skal ses på løsninger ift. de udfordringer, der fx er ift. håndtering af den kraftigt stigende e-handel.
7. Eventuelt og tak for i dag
11.50-12.00
KHJ orienterede om, at en del af brexitreserven fra EU er blevet tildelt Toldstyrelsen, Udenrigsministeriet og Erhvervsstyrelsen til en fælles virksomhedsrettet kampagne for større kendskab til handels- og samarbejdsaftalen mellem EU og Storbritannien.
CM takkede for dagens møde. Næste møde i udvalget er den 23. september 2022 og afholdes i Aarhus.
Frokost
12.00-12.30 Frokost – sandwich inkl. vand.