Gå til indhold

Referat for Toldkontaktudvalgsmøde 12. februar 2021

Dato: 12. februar 2021 kl. 09.30-12.00
Sted: Virtuelt møde, Microsoft Teams
Referat offentliggjort: 12. april 2021

1. Velkomst og dagsorden 

9.30-9.35 v/ Charlotte Møller (CM), direktør for Toldstyrelsen.

CM bød velkommen til ny kontroldirektør Michael Lund og kontorchef for Kontrolprocesser Henrik Pagh Kold.

2. Status på udviklingen og implementeringen af systemerne

9.35-10.05 v/ Jan Højgaard Funder (JHF), stabsdirektør, Toldstyrelsen og Christian Vinther (CV), underdirektør for Kvalitet og udvikling, Udviklings- og Forenklingsstyrelsen og Claus Bruun Johannessen (CBJ), EUTK toldsystemer, Toldstyrelsen.

JHF orienterede om den overordnede tidsplan for udvikling og implementering
af de nye toldsystemer. Det er et stort it-projekt, som også har udfordringer,
blandt andet mange stramme frister og COVID-19 situationen.

H7, som er den første del af importsystemet, idriftsættes den 1. juli i år. Der er
udarbejdet plan for udrulningen, herunder testperioden inden idriftsættelsen.
Derudover orienterede JHF om, at seks toldstøttesystemer i EU Trader Portalen
er idriftsat.

CV orienterede om, at der er fundet en leverandør til kontrolsystemet ARPA. Leverandøren er fundet ud fra en samlet vurdering af pris og kvalitet. Leverandøren
er allerede ved at blive onboardet.

I forhold til første idriftsættelse af importsystemet er der nu igangsat test af filløsningen. Testen foregår i tæt samarbejde med de økonomiske operatører, der har meldt sig. Alle virksomheder er velkomne til at melde sig til testforløbet, men virksomhederne bør være opmærksomme på, at det ikke vil være muligt at blive klar til at anvende H7-angivelser pr. 1. juli 2021, hvis en virksomhed tilmelder sig forløbet på nuværende tidspunkt.

Der blev spurgt til, om Skatteforvaltningen ville blive klar til første idriftsættelse af ICS2 til den 15. marts 2021. JHF oplyste, at der er indikationer på, at Skatteforvaltningen ikke når at blive klar til den dato. Han gjorde opmærksom på, at der er et implementeringsvindue, som strækker sig til efteråret, og at Skatteforvaltningen er i løbende og tæt dialog med de virksomheder, som vil blive berørt.

CBJ gennemgik de konsekvenser, som idriftsættelsen af H7 har for Manifestsystemet. Blandt andet vil muligheden for automatisk indsættelse af reference til alle typer af toldangivelser udgå. Systemet binder mange systemer sammen, og der vil også være et sammenspil med øvrige systemer fx i forhold til ENS-angivelser.
Det har derfor stort fokus i arbejdet med de nye systemer.

3. Nationale bevillinger flyttes til toldbevillingssystemet

10.05-10.10 v/ Peter B. Nielsen (PBN), handelsdirektør, Toldstyrelsen.

PBN orienterede om, at de nationale bevillinger flyttes til toldbevillingssystemet,
så det ikke længere skal ske via blanketten på virk.dk. Arbejdet er igangsat, og
virksomhederne kontaktes, inden deres bevillinger flyttes.

Pause

4. Sådan holder du dig opdateret på udviklingen af de nye systemer

10.20-10.40 v/ Jonas Christensen (JC), kontorchef for Procesudvikling og Product Management EU, Udviklings- og Forenklingsstyrelsen og Kirsten Hejlskov Jensen (KHJ), kontorchef for Kommunikation, Toldstyrelsen.

JC kvitterede for stor opbakning til at deltage i seneste brugerundersøgelse. Undersøgelsen gav værdifuldt indblik i, hvordan virksomhedernes arbejdsgange er indrettet, og hvad der er vigtigt for at opretholde dem. De fire konklusioner fra undersøgelsen er:

  1. Alle virksomheder bruger onlineløsning til fx at tjekke status på forskellige leverancer, og nogle virksomheder har den også som foretrukket redskab til at foretage angivelser.
  2. Kommunikation i og om løsningerne er centralt for en god implementering af de nye systemer.
  3. Det er vigtigt for virksomhederne selv at have korrekte data. Det skal
    være let at lokalisere fejl, rette dem og forebygge dem.
  4. Der er nogle ønsker, som ikke kan løses i forbindelse med udvikling af de
    nye systemer, særligt i forhold til tarifering og certifikater.

KHJ orienterede om, at der udgives et nyhedsbrev med information om de nye systemer. Det vil ikke udkomme med fast interval, men når der er nye informationer. Man kan tilmelde sig nyhedsbrevet på toldst.dk. Toldstyrelsen lancerer derudover en hotline, som er dedikeret spørgsmål til udvikling af de nye systemer.

De tekniske orienteringsmøder genoptages i 2021, men de tilrettelægges fremover i højere grad efter de forskellige idriftsættelser. Det næste orienteringsmøde er i april, og det handler om førstkommende idriftsættelser. KHJ orienterede om, at der lanceres en borgerrettet kampagne om moms ifm. nethandel fra webshops udenfor EU. Toldstyrelsen har i forbindelse med kampagnen været i dialog med post- og kurervirksomhederne om, hvilke problemer der kan opstå, når der skal betales moms af alle varer uanset værdi.

5. Brexit

10.40-11.20 v/ Henrik Pagh Kold (HPK), kontorchef for Kontrolprocesser, Toldstyrelsen og Trine Quist Vium (TQV), Chefkonsulent for Jura og Internationalt Kontor, Toldstyrelsen.

HPK orienterede først om status for Toldstyrelsens arbejde ifm. Brexit. Der blev indgået en handelsaftale mellem EU og UK den 24. december 2020. Toldstyrelsen afklarer løbende spørgsmål om aftalens betydning for virksomhederne og opdaterer de relevante vejledninger. Der er fortsat risiko for, at der kan opstå forstyrrelser i den daglige varehandel, og Toldstyrelsen er opmærksom på fortsat behov for vejledning og kommunikation fx webinarer og nyhedsbreve.

Toldstyrelsen har oplevet travlhed i vejledningsenheden og med at behandle REX-ansøgninger. Der har ikke været Brexit-relaterede driftsforstyrrelser i perioden.

TQV gennemgik dernæst detaljenært handelsaftalens indhold. Aftalen giver ikke toldfrihed, og GB er blevet et tredjeland. Udgangspunktet er derfor, at handel med GB skal følge helt almindelige toldregler. Aftale giver mulighed for toldnedsættelse, hvis der er præferenceoprindelsesstatus på varen.

Man kan få præferenceoprindelsesstatus på varen, hvis man for det første handler med fuldt ud fremstillede varer, hvilket primært gør sig gældende ved landbrugsvarer, eller hvis man har tilstrækkeligt forarbejdede varer, som fremgår af de to bilag til aftalen. Der er øvrige forhold at være opmærksom på i forhold til oprindelse:

  • Utilstrækkelige behandlinger
  • Bilateral kumulation
  • Toleranceregler
  • Dokumentation, herunder registrering, importørens kendskab til et produkt og opbevaringspligter.

De eksterne medlemmer blev dernæst indbudt til at dele deres perspektiver på handelsaftalen. Flere brancher kunne genkende billedet af, at det ikke er alle varer, der er underlagt toldfrihed, fx vurderer fiskeindustrien, at 60 pct. af deres varer ikke er. Der var også flere oplevelser af, at Toldstyrelsen havde haft travlt i perioden efter nytår.

Der blev også henledt opmærksomhed på, at der også ændrede forhold ved eksport til Storbritannien.

6. Lovgivning og nyt fra EU

11.20-11.30 v/ Helene Modeweg-Hansen (HMH), chefkonsulent, Skatteministeriets departement.

Behandlingen af det fremsatte lovforslag om ændring af toldloven er blevet udsat pga. COVID-19-foranstaltninger i Folketinget.

Der blev spurgt til pengeoverførsler i forbindelse med, at der overføres store beløb til skibe. Branchen oplever, at nogle banker begynder at være tilbageholdende med at lave overførslerne. HMH noterer sig bemærkningen, der vil blive taget med i det videre arbejde med implementering, kommunikation mm.

7. IT-drift

11.30-11.35 v/ Ragnhild H. Hargaard (RHH), kontorchef for Toldsystemer, Udviklings- og Forenklingsstyrelsen.

RHH orienterede om, at der efter implementeringen af hyppigere opdatering af toldtariffen (TARIC) på skat.dk er modtaget henvendelser fra nogle virksomheder om, at xml-filen på skat.dk ikke indeholder bestemte varekoder. XML-filen genereres hver søndag samt den 10. i måneden og indeholder de TARIC-data, som er gyldige fra den 1. i den efterfølgende måned (selve udtrækket er ikke ændret, kun hyppigheden således at jo tættere på månedsskiftet desto flere opdateringer er med). Vejledningen på skat.dk vil blive opdateret med en præcisering af information herom.

8. Eventuelt og tak for i dag

11.35-12.00 v/ Kirsten Hejlskov Jensen, kontorchef Kommunikation, Toldstyrelsen.

Næste møde i udvalget er den 28. maj 2021. Hvis muligt afholdes mødet i København.