Gå til indhold

Referat for Toldkontaktudvalgsmøde 11. februar 2022

Dato: 11. februar 2022 kl. 09.00-12.00
Sted: Teams-møde
Referat offentliggjort: 3. august 2022

1. Velkomst og dagsorden 

09.00-09.05 v/ Charlotte Møller (CM), direktør for Toldstyrelsen.

CM bød velkommen til mødet og præsenterede nye medlemmer af Toldkontaktudvalget, herunder ny kontorchef for Jura i Toldstyrelsen, Marie Johnson.

CM kvitterede dernæst for medlemmernes deltagelse i styrelsens interessentmåling. Bidragene giver værdifuld viden til forbedring af Toldstyrelsens arbejde.

Der blev slutteligt orienteret om, at arbejdet med implementering af EUTK er godt i gang, blandt andet med idriftsættelse af H7 og det nye importkontrolsystem. I den kommende periode vil der komme flere store udrulninger. Det drøftes løbende i EU, om medlemslandene kan overholde tidsplanen.

2. Kort status på udrulninger i 2021

09.05-09.20 v/ Jan Højgaard Funder (JHF), stabsdirektør i Toldstyrelsen.

JHF præsenterede tidsplan for udrulning af de nye toldsystemer. Tidsplanen er præget af mange deadlines. De to første systemer, importangivelsessystemet ift. H7 og importkontrolsystemet, er blevet idriftsat, og det er overordnet set gået godt, og systemerne fungerer stabilt og får de nødvendige oplysninger ind. Flere aktører ønsker at blive koblet til H7, og vi rækker løbende ud til dem, som det bliver muligt at koble flere til systemet.

En samlet status på 2021 er dog, at vi endnu ikke er nået helt i mål på alle områder. Der har været behov for at arbejde videre med importangivelsessystemet, da færdighedsgraden ikke var så høj som håbet ved idriftsættelse. Det har også betydning for kommende løsninger, da nogle ressourcer er gået til arbejdet med opfølgning på importangivelsessystemet. Tidsplanerne er som nævnt stramme, og vi justerer hele tiden ressourcerne, så vi leverer det, vi skal, og prioriterer de rigtige ting.

Der blev spurgt til, om færdighedsgraden i standardsystemerne har overrasket Toldstyrelsen, og om det er et fokus i de kommende idriftsættelser. JHF bekræftede, at det er tilfældet, og at vi derfor har stort fokus på fremover at få testet nye systemer i god tid. Der blev dernæst spurgt til, om det var et krav i ud-budsmaterialet, at systemerne lever op til reglerne i EUTK. Toldstyrelsen oplyste, at det er et krav i udbudsmaterialet, at systemerne er lovmedholdige ift. EUTK, og derudover testes systemet også juridisk.

Der blev også spurgt til, om der kommer opdateringer i Manifest-systemet. Op-dateringerne kommer løbende sammen med idriftsættelse af de nye systemer, og der informeres om opdateringerne og onboardes i begge systemer på samme tid.

Der blev slutteligt spurgt til, om der er en plan for at lukke for andre virksomheders adgang til at indfortolde på en anden virksomheds SE-nummer i H7, som det gør sig gældende i det nuværende toldsystem. Toldstyrelsen har under-søgt spørgsmål og kan oplyse, at der er dialog med leverandøren om en løsning på dette problem. Da Toldstyrelsen har indkøbt et standardsystem, er det dog ikke muligt at garantere, at der findes en løsning.

3. Udrulning af kontrol af H7-angivelsen

09.20-09.35 v/ Poul Tackmann (PT), funktionsleder for Særlig efterkontrol i Toldstyrelsen.

I løbet af foråret 2022 implementeres ny risikoanalyse, risikovurdering og afrapportering for H7-angivelser. Det betyder, at toldangivelsesløsningen kobles til kontrolsystemet KRIA. KRIA videresender angivelsen til risikovurdering i ARPA. I ARPA vurderes det, om en angivelse skal kontrolleres, og der gives besked om det til KRIA, hvorfra Toldstyrelsens medarbejdere vurderer, om de er enige i systemets vurdering af, at der er skal foretages toldkontrol. Er det tilfældet, fastholdes angivelsen til kontrol.

Ovenstående er relevant for de fem virksomheder, som har tilsluttet sig H7, da der vil være mindre tekniske justeringer, som de fem virksomheder vil få besked om.

PT orienterede om, at tilkoblingen mellem de to systemer er prioriteret, fordi vi ønsker at teste systematikken og de generelle integrationer, så vi er klædt på til at løse eventuelle lignende situationer ved de store udrulninger, der kommer senere.

4. Kommende releases i toldangivelsesløsningen for hhv. import samt eksport og EU-forsendelse

09.35-10.00 v/ Jan Højgaard Funder (JHF), stabsdirektør i Toldstyrelsen og Marie Johnson (MJ), kontorchef for Jura i Toldstyrelsen.

JHF orienterede om den kommende udrulning af toldangivelsesløsningen for import og eksport og EU-forsendelse. Der er tale om en samlet løsning, som bygger ovenpå en samlet toldangivelsesløsning (DMS).

Tidsplanen for den samlede toldangivelsesløsning er meget stram, og der er tale om en stor og kompleks opgave med mange afhængigheder til nationale toldsystemer, EU-systemer, andre nationale systemer og virksomhedernes systemer. Derfor har vi løbende overvejelser om, hvordan vi løser udrulningen, hvilket vi drøfter med EU og andre medlemslande. Flere medlemslande er udfordrede på tidsplanen og fristoverholdelsen, herunder også Danmark.

Både Statens It-råd og Skatteministeriets It-tilsyn følger udviklingsarbejdet tæt, og på den måde får vi løbende sparring og anbefalinger til at styre processer og ressourcer. It-tilsynet har anbefalet, at vi sikrer, at det vigtigste i den samlede udviklingspakke prioriteres først.

Der blev stillet spørgsmål til, hvornår virksomhederne får mere information, så de kan koble op til systemet. JHF svarede, at det vi giver besked så snart, vi kan.

MJ orienterede dernæst om udrulning af toldangivelsesløsningen til eksport og EU-forsendelser, som er en vigtig del af den samlede toldangivelsesløsning. Onboardingen af virksomheder starter til sommer i år og fortsætter frem til 1. september 2023, hvor der lukkes for nye angivelser i det eksisterende system. Virksomhederne skal stadig lukke eksisterende angivelser i det gamle system, men det skal være gjort inden 1. december 2023. I overgangsperioden fra 1. september 2023 til 1. december 2023 bliver der lanceret et hjælpesystem, der skal sikre, at de forskellige systemer kan sende data til hinanden.

Eksport- og forsendelsessystemet er relevant for alle virksomheder, der eksporterer til lande udenfor EU. Ændringerne handler primært om, at kravene til det data, der sendes til EU, øges.

Onboarding af virksomhederne starter i medio 2022, og fra 1. marts 2023 starter testforløb med virksomhederne. Fra 1. maj 2023 kan man tage den nye løsning i brug, hvis man har bestået tilslutningstesten. Frem til 1. september og 1. december 2023 kan systemerne bruges parallelt sammen med hjælpesystemet.

Pause

5. Sikkerhed og sikring, tilslutning til ICS2 for luftfragt

10.10-10.25 v/ Tine Mercebach (TM), funktionsleder for EUTK-kontrolsystemer i Toldstyrelsen.

TM orienterede om, at anden udrulning af importkontrolsystemet, ICS2, går i luften 1. marts 2023. I første udrulning var der kun fokus på postforsendelser, men i næste udrulning kommer al luftfragt med, og det betyder, at flere bliver berørt af ændringerne.

Ændringerne er, at virksomheden skal indsende en ENS (Entry Summary Declarations) til EU ved flyforsendelser fra andre lande uden for EU, inden flyet lastes. Der sker også ændringer i Manifest-systemet, hvor der bl.a. fremover skal indsendes flere oplysninger.

Toldstyrelsen skal have besked fra de virksomheder, der bliver berørt af ændringerne, da der skal koordineres testvinduer med EU. Toldstyrelsen giver derefter besked, når der er testvinduer åbne for danske virksomheder. De første testvin-duer forventes at være klar fra juni 2022 og fem måneder frem. Virksomhederne skal gennemføre conformance-test, som skal godkendes, før der kan gennemføres en end-to-end-test og ENS’er kan indsendes i systemet.

6. Status på bevillingstilsyn

10.25-10.45 v/ Jette Rud Knudsen (JRK), funktionsleder for Bevillingstilsyn i Toldstyrelsen.

Toldstyrelsen begyndte i efteråret 2019 et løbende tilsyn hos virksomheder (be-villingshavere), der har fået tilladelse (bevilling) til enklere toldprocedurer og selvforvaltning af bevillinger. Tilsynet skal sikre, at virksomhederne overholder de forpligtelser, som bevillingen er givet på, og at virksomheden anvender bevillingen korrekt.

JRK orienterede om de erfaringer, som Toldstyrelsen på nuværende tidspunkt har gjort sig med tilsynene. Toldstyrelsen har ført tilsyn ved ca. 3.000 virksomheder, der har en eller flere bevillinger. Nogle virksomheder har også haft gamle bevillinger, som der er blevet ryddet op i. Ca. 70 pct. af de 3.000 virksomheder har kun en bevilling, som oftest er en REX-registrering eller præferencebevilling. Toldstyrelsen har lavet 70 påtaler af manglende efterlevelse af væsentlige vilkår i bevillingen, og heraf er fem bevillinger er blevet tilbagekaldt.

Bevillingstilsynene tilrettelægges efter risikokriterier, hvor der især er fokus på nye bevillingsvirksomheder og på virksomheder, hvor Toldstyrelsens erfaringer viser, at der er forhøjet risiko for, at bevillingens vilkår ikke efterleves.

Det er Toldstyrelsens oplevelse, at vejledning fylder meget under tilsynet, og vi oplever, at de giver værdi for både os og virksomhederne.

Medlemmerne gav en række input til tilsynenes afvikling, herunder formuleringen af varslingsbreve og udvælgelseskriterier. Der var generel ros til Toldstyrelsens tilsynsvirksomhed, som medlemmerne oplever, at der giver værdi for virksomhederne.

7. Nye varekoder. Ændringer pr. 1. januar 2022

10.45-11.05 v/ Marie Johnson (MJ), kontorchef for Jura i Toldstyrelsen.

MJ orienterede om nye varekoder. Ændringerne kommer som følge af den fem-årlige opdatering af de sekscifrede HS-varekoder, der gælder på verdensplan. Målet med opdateringen er mere tidssvarende koder og bedre statistikker. Op-dateringen påvirker også KN- og TARIC-koderne, men toldsatserne er de samme.

Der blev spurgt til, om koderne kan hentes som en Excelfil og om de findes på engelsk. Fil med engelske varekoder kan ses på EU-kommissionens hjemmeside for TARIC.

Hvis man som virksomhed har en toldbevilling, hvor en varekode fremgår, skal man anmode Toldstyrelsen om at få varekoden ændret i bevillingen. Indehaveren af BTO-afgørelser får direkte besked.

Der blev spurgt til en ny varekode for glasfiberaffald. Da det er en lang proces at ændre en varekode, blev der opfordret til at tage fat i Toldstyrelsen med det samme. I forlængelse heraf blev det drøftet, hvilken varekode der skal bruges ved negativ toldværdi. Toldstyrelsen er fortsat ved at afklare dette spørgsmål.

8. Lovgivning og nyt fra EU

11.05-11.15 v/ Helene Modeweg-Hansen (HMH), chefkonsulent, Skatteministeriets departement.

HMH orienterede om, at der i EU fortsat forhandles om Single Window mellem Rådet og Europa-Parlamentet.

HMH varslede også om, at Kommissionen har varslet, at der i efteråret vil komme forslag til ændring af toldkodeksen. I den forbindelse har Kommissionen nedsat en wise persons group, som forventeligt offentliggør deres rapport inden sommer. Samtidig evalueres toldkodeksen af en ekstern part. Det er endnu ukendt, hvad rapporten og evalueringen indeholder.

Der blev spurgt til, om EU vil skifte beregningsgrundlag for told, fordi transportomkostningerne er steget kraftigt. HMH opfordrede til at gå gennem den europæiske brancheforening med forslaget.

Der blev også spurgt til status på CBAM-forslaget. HMH svarede, at forslaget fra Kommissionen fortsat drøftes i Rådet, og at der, når rådet er enige om en tekst, skal forhandles med Europa-Parlamentet om denne.

9. Eventuelt og tak for i dag

11.15-12.00

CM takkede for mange gode spørgsmål og drøftelser på dagens møde både til arbejdet med de nye toldsystemer og til tilsynsopgaven, som er en forholdsvis ny opgave for Toldstyrelsen. Toldstyrelsen vil også tage de mange bemærkninger til de nye varekoder med i det fremadrettede arbejde på området.