Gå til indhold

Nu nærmer ICS2 for luftfragt sig. Er din virksomhed klar?

4. november går den nationale del af ICS2 for luftfragt live. Men allerede senest 2. oktober skal virksomheder, der skal indsende ENS-angivelser for luftfragt, være koblet på EU-systemet. Hvis din virksomhed er involveret i at importere varer ind i EU via fly, er det vigtigt, at I er opmærksomme på de kommende ændringer.

Når ICS2 for luftfragt går i luften 4. november, kommer der ændringer i Manifest for virksomheder, som transporterer varer ind i Danmark via fly. ICS2 for luftfragt blev rullet ud i EU 1. marts i år, og 4. november kobler Danmark sig fuldt på EU-processen. 

På dagen kobles EU-systemerne til importkontrol sammen med de danske kontrolsystemer. ICS2 for luftfragt indebærer blandt andet, at virksomheder skal indsende ENS-angivelser (entry summary declarations) for al luftfragt ind i EU. 

Det er transportøren, som har ansvaret for at indsende ENS-angivelser. Luftfragtselskabet kan dog uddelegere opgaven til en repræsentant. Selv om transportøren har det overordnede ansvar, er alle virksomheder, der har relevante oplysninger til ENS-angivelserne, forpligtet til at videregive dem. Det kan de gøre til transportøren eller direkte i EU-systemet Shared Trader Interface (STI). 

Det har konsekvenser, hvis man ikke er klar 

Alle virksomheder, som skal indsende ENS-angivelser, skal være koblet på STI senest 2. oktober. Har virksomheden en system-til-system-løsning, kræver dette, at man indgår i et testforløb med Udviklings- og Forenklingsstyrelsen. Denne proces skal startes op i god tid inden 2. oktober. Man kan også tilgå systemet online; onlineversionen hedder Shared Trader Interface – Shared Trader Portal (STI-STP). Onlinebrugere skal have adgang til STI-STP senest 2. oktober, men vi opfordrer onlinebrugerne til at gå på så tæt på 2. oktober som muligt. 

Hvis din virksomhed skal kobles på STI via en system-til-system-løsning, men endnu ikke er i gang med forløbet, skal I kontakte Toldstyrelsens Servicedesk hurtigst muligt. Det har nemlig konsekvenser, hvis man ikke er klar til tiden. Efter 2. oktober skal ENS-angivelser for al luftfragt ind i EU sendes til STI. Er virksomheden ikke klar til at bruge systemet, overholder den ikke EU-lovgivningen. EU beskriver konsekvenserne på ICS2-siden. 

Skal virksomheden benytte onlineløsningen STI-STP, opfordrer vi også til, at I kontakter Servicedesk og aftaler, hvornår I tager løsningen i brug. 

Midlertidig kode i Manifest 

Som det er blevet meldt ud i et tidligere nyhedsbrev, skal virksomheder benytte en midlertidig kode til ankomstdeklarationen i Manifest, når de henviser til en ICS2-ENS-angivelse. Læs detaljerne i den tidligere nyhed. Den midlertidige kode skal benyttes frem til go live 4. november. 

Læs mere om ICS2 for luftfragt og tilkoblingen til STI

Proces for tilkobling 

Modellen herunder viser den proces, en virksomhed med system-til-system-løsning skal igennem for at blive koblet på STI. 

""