Bliv klogere på de nye angivelser med DMS Import
Første udrulning af DMS Import i juli 2021 understøttede e-handel og en ny toldangivelse med et reduceret datasæt, det såkaldte H7.
Anden del af DMS Import berører alle brancher, som importerer varer, uanset om varerne skal henføres til fri omsætning, oplagring, særlig anvendelse eller aktiv forædling. Det medfører nye krav til it-løsninger og eventuelt ændrede arbejdsgange i virksomhederne. Læs mere om de ændringer, der følger med DMS Import, herunder.
EU stiller krav om flere oplysninger i angivelser og meddelelser til toldmyndighederne. Toldprocesserne vil være de samme som før, men i anden udrulning af DMS Import udgår de nuværende angivelser, og en række nye angivelser tages i brug:
- Fuldstændig ekspres bliver til en række standardtoldangivelser, H1-H6.
- Forenklet ekspres bliver til forenklet toldangivelse, I1.
- Frembydelse af varer for toldmyndighederne bliver til I2 og G3.
- Meddelelser om ankomst bliver til G5.
- Angivelse til midlertidig opbevaring bliver til G4.
Grafikken viser, angivelser i Importsystemet, og hvilke angivelser der skal tages i brug, når DMS Import bliver taget i brug. Hver ny angivelse kommer med sit eget datasæt.
Oversigt over angivelser i Importsystemet (før) og i DMS Import (efter)
Med de nye angivelser skal virksomhederne indtaste flere oplysninger og vælge den rette angivelsestype. Det betyder ændrede arbejdsgange i virksomhederne.
Når anden del af DMS Import bliver sat i drift, flyttes midlertidig opbevaring (MIO) fra Manifest til DMS. Det er relevant for alle virksomheder med bevilling til midlertidig opbevaring.
Det betyder, at:
- oprettelse og efterbehandling af angivelse til midlertidig opbevaring fremover sker i DMS Import med den såkaldte G4-angivelse.
- efterbehandling og berigtigelse fremover også sker i DMS Import.
Der skal dog fortsat meldes faktisk ankomst i Manifest på en angivelse til midlertidig opbevaring.
I en overgangsperiode vil det være muligt både at oprette og at behandle angivelser til midlertidig opbevaring i Manifest (MIO/MIG) og i DMS Import med G4-datasættet.
Angivelsen skal som udgangspunkt behandles i det system, som den blev oprettet i. En angivelse til midlertidig opbevaring, som er oprettet i Manifest, skal altså også efterbehandles i Manifest og lukkes med det tidligere importsystem, fx ved en standardfortoldning eller fuldstændig ekspres. Hvis angivelsen er oprettet i DMS Import, skal den afsluttes i DMS Import, fx ved at bruge H1 til fri omsætning.
Når overgangsperioden slutter, vil det ikke længere være muligt at oprette nye angivelser i Manifest (MIO/MIG), og angivelse til midlertidig opbevaring kan kun ske i DMS Import. Angivelser, som er oprettet i Manifest i overgangsperioden, vil dog fortsat kunne behandles og lukkes i det tidligere importsystem.
Frembydelsesmeddelelsen G3 anvendes, når varer indføres direkte fra ikke-EU-lande uden brug af Manifest. Det kræver, at der foreligger en forudindgivet toldangivelse eller en angivelse til midlertidig opbevaring, som der kan henvises til i G3-frembydelsesmeddelelsen.
DMS Import understøtter brugen af G4/G3, der er en kombineret angivelse til midlertidig opbevaring og frembydelsesmeddelelse. G4/G3 bruges, når angivelsen til midlertidig opbevaring indgives, samtidig med at varerne frembydes for toldmyndighederne.
Eksempel
Ikke-EU-varer ankommer med færge fra Norge til Danmark uden at være angivet på en forsendelse. Ved ankomst til Danmark transporteres varerne direkte til et godkendt frembydelsessted, fx en lagerfacilitet til midlertidig opbevaring. Bevillingshaveren har på forhånd indgivet en angivelse til midlertidig opbevaring (G4), og efter at varerne er ankommet til frembydelsesstedet, indgiver bevillingshaveren en G3-frembydelsesmeddelese med henvisning til angivelsen til midlertidig opbevaring. Dermed er varerne ankommet fysisk til det godkendte sted, og Toldstyrelsen er også blevet underrettet om, at varerne er ankommet og er tilgængelige for kontrol.
Når varerne på en angivelse til midlertidig opbevaring (G4) bliver frembudt, konverteres angivelsen til en G4/G3-angivelse.
Ved indgivelse af G3-frembydelsesmeddelelsen er det muligt at henvise op til 99 forskellige angivelser til midlertidig opbevaring (G4).
G4 bruges til at angive varer, der skal opbevares midlertidigt på en godkendt lagerfacilitet. Det kræver en bevilling at drive lagerfacilitet til midlertidig opbevaring, men det kræver ikke en bevilling at indgive en angivelse til midlertidig opbevaring (G4). Der skal blot henvises til en bevilling i angivelsen. Hvis en virksomhed indgår en aftale med en operatør, som har bevilling og lagerfacilitet til midlertidig opbevaring, er det altså muligt for en virksomhed uden en bevilling at indgive en angivelse (G4) og benytte operatørens lagerfacilitet.
Som hovedregel skal alle varer, der ankommer til Danmark, angives til midlertidig opbevaring. Det gælder dog ikke varer, der er omfattet af en forudindgivet toldangivelse.
Hvis varerne ankommer med skib eller fly, der er omfattet af kravene for indgivelse af ankomstdeklaration, skal der før varernes ankomst være indsendt enten en forudindgivet angivelse til midlertidig opbevaring (G4) eller en forudindgivet toldangivelse (fx H1, IM/D). Der skal også være en henvisning til angivelsen i ankomstdeklarationen, for at frembydelsen kan registreres korrekt i angivelsen.
Hvis frembydelsen af varerne og angivelsen til midlertidig opbevaring sker på samme tidspunkt, skal G4/G3-angivelsen anvendes i DMS.
Ikke-EU-varer må være under midlertidig opbevaring i højst 90 dage. Inden 90 dage skal varerne være angivet til en toldprocedure med fx en H-angivelse eller være reeksporteret med fx en B-angivelse ud af EU's toldområde. Fristen ændres ikke, selvom varerne overføres fra én lagerfacilitet til midlertidig opbevaring til en anden.
G5-ankomstmeddelelsen bruges ved flytning af varer, der er under midlertidig opbevaring, og som en bekræftelse på, at varerne er ankommet til den nye lagerfacilitet.
G5-ankomstmeddelelsen anvendes, når varer flyttes:
- mellem to oplag i Danmark
- fra et EU-land til et oplag i Danmark.
G5-ankomstmeddelesen indeholder mange af de samme oplysninger som angivelsen til midlertidig opbevaring (G4).
Ud over G5-ankomstmeddelelsen er der implementeret to nationale datasæt for notifikation om påtænkt flytning af varer fra Danmark til et lager i en anden medlemsstat og notifikation om gennemført flytning.
H1 anvendes til at angive varer, der skal henføres under proceduren for fri omsætning, og varer, der skal henføres til proceduren for end-use (særligt anvendelsesformål).
Læs mere om overgang til fri omsætning i Den juridiske vejledning, afsnit F.A.17.2.Læs mere om end-use i Den juridiske vejledning, afsnit F.A.24.
End-use er en procedure, der gør det muligt for en virksomhed at importere ikke-EU-varer helt uden told eller med en nedsat toldsats. For at benytte proceduren kræver det, at varen anvendes i EU’s toldområde til et specifikt formål. Det kunne fx være en virksomhed, som importerer cykelstel for at kunne producere cykler.
Det er ikke nødvendigt at have en bevilling for at importere varer til fri omsætning og frit forbrug, men importerende virksomheder skal registreres som importører på virk.dk. Det kræver en bevilling at importere varer til end-use.
Med H1 kan man angive:
- alle varer til fri omsætning og frit forbrug
- varer til end-use
- varer under definitiv toldfritagelse (fx flyttegods, arvestykker, varer, som indføres i forbindelse med indgåelse af ægteskab og oplysningsmateriale til turistformål
- reimport af varer fra passiv forædling (B2)
- import af varer fra toldoplag (H2)
- import af varer fra midlertidig import (H3)
- import af varer fra aktiv forædling (H4)
- alle varer, der ikke kan angives under H7.
H2 anvendes til at angive varer, der skal henføres til toldoplagsproceduren. Toldoplag anvendes til at oplægge ikke-EU-varer i EU’s toldområde, uden at varerne skal overgå til fri omsætning. Der skal ikke betales told og afgifter af varerne, mens de ligger på toldoplag.
EU-varer kan som hovedregel ikke oplægges på toldoplag. Der kan være tale om EU-varer, der skal genudføres som en betingelse for at opnå toldgodtgørelse (B3). Disse varer kategoriseres som ikke-EU-varer, når de henføres til toldoplagsproceduren.
Proceduren for toldoplag afsluttes som udgangspunkt, ved at varerne reeksporteres eller henføres til en ny toldprocedure, fx overgang til fri omsætning.
Med H3 er det muligt at indføre varer midlertidigt til EU med fuldstændig eller delvis fritagelse. Proceduren bruges til transportmidler og varer, som understøtter formålet, og skal fremme økonomiske, humanitære, kulturelle, sociale og turistmæssige interesser.
Midlertidig import kræver en stående bevilling eller en enkeltstående bevilling (A163 i angivelsen). Toldstyrelsen fastsætter et tidsrum for, hvor længe varerne kan forblive under proceduren. Varen må, som udgangspunkt, ikke være under proceduren længere end 24 måneder, men man kan søge om at få perioden forlænget.
Varer under midlertidig import skal forblive i samme stand, mens de er
under proceduren. Det er tilladt at foretage reparationer og vedligeholdelse, herunder istandsættelse, justering eller behandlinger.
H3 kan fx bruges til at angive følgende varer til midlertidig indførsel:
- Udstillingsvarer
- Messevarer eller messeudstyr
- Varer til demonstration (fx maskiner og udstyr)
- Vareprøver
- Konkurrenceudstyr
- Dyr
- Maskiner
- Transportmidler
- Personlige effekter.
Læs mere om de betingelser, der skal opfyldes for den enkelte varetype, i Den juridiske vejledning, afsnit F.A.23. Proceduren afsluttes med en af disse handlinger:
- Varerne reeksporteres.
- Varerne bringes til fri omsætning, hvor told og moms betales (H1).
- Proceduren for aktiv forædling (H4) anvendes.
- Varerne henføres til en ny toldprocedure, fx forsendelse eller toldoplag (H2).
H4 anvendes til at henføre varer til proceduren for aktiv forædling, der tillader EU-virksomheder at importere råvarer, materialer og hjælpestoffer fra lande uden for EU med henblik på forarbejdning, bearbejdning, reparation mv. i EU’s toldområde.
Aktiv forædling kan i princippet anvendes for alle varer, hvis det ikke krænker interesser hos EU-producenter af tilsvarende varer.
Proceduren afsluttes på en af følgende måder:
- Færdigvaren reeksporteres til et land uden for EU.
- Færdigvaren overgår til fri omsætning i EU mod betaling af told og afgifter.
- Færdigvaren overføres til en anden særlig procedure, fx så varen før reeksport til et land uden for EU henføres til G4 eller H2.
- Varen tilintetgøres, uden at den blive omdannet til affald.
Formålet med proceduren H5, særlige fiskale områder, er at sikre, at der kun opkræves moms og eventuelle punktafgifter på importerede varer fra EU’s fiskale områder. Et fiskalt område kan angives ved at bruge H5.
H5 kan kun anvendes til EU-varer, der importeres fra de særlige fiskale områder, dvs. varer, som er fremstillet i EU, eller som er bragt i fri omsætning.
De særlige fiskale områder er Ålandsøerne under Finland (FI), de oversøiske territorier under Frankrig (FR), Mont Athos under Grækenland (GR), Livigno under Italien (IT) og De Kanariske Øer under Spanien (ES).
H6 er et reduceret datasæt, der kun kan anvendes af postvirksomheder til at henføre varer til proceduren for fri omsætning.
Følgende betingelser skal være opfyldt for at kunne anvende H6:
- Virksomheden skal være defineret som en postvirksomhed.
- Værdien af forsendelsen må ikke overstige 1.000 euro.
- Forsendelsen må ikke være omfattet af importforbud eller importrestriktioner.
Postvirksomhederne kan vælge at benytte H1 eller H7 i stedet for H6. H6-angivelser minder om H1-angivelser.
H7-angivelsen kan bruges til at angive lavværdivarer og visse gaver med færre oplysninger end i en standardfortoldning.
H7-angivelsen kan som udgangspunkt anvendes til angivelse af:
- varer af lav værdi (maks. 150 euro pr. forsendelse), som er fritaget for told, og som sendes direkte fra et ikke-EU-land til en modtager i EU. For enkelte varer er det ikke muligt at benytte H7.
- gaver fra en privatperson i et ikke-EU-land til en privatperson i EU til en værdi af maks. 45 euro pr. forsendelse.
Læs mere om, hvornår H7-angivelsen kan anvendes, i Den juridiske vejledning, afsnit F.A.16.1.4.3.
I en forenklet importangivelse (I1) indgives der ikke lige så mange oplysninger som i en standardangivelse. De manglende oplysninger skal efterfølgende indsendes med en supplerende angivelse. Når I1 er blevet suppleret med de manglende oplysninger, vil angivelsen overgå til det datasæt, der anvendes for den pågældende procedure. I1 vil fx blive ændret til H1, når den supplerende angivelse indgives, og varerne er henført under proceduren for fri omsætning.
I1 kan bruges både med og uden bevilling.
Frembydelsesmeddelelsen bruges til at give Toldstyrelsen besked om, at en vare er ankommet til fx et toldsted eller til midlertidig opbevaring, og at varen er fysisk tilgængelig for toldkontrol.
I2-frembydelsesmeddelelsen kan anvendes til:
- forudindgivede angivelser, der indgives før frembydelsen af varerne ved import
- frembydelse af varer for Toldstyrelsen i tilfælde af indskrivning i klarererens regnskaber (I2EIDR).
Eksempel, hvor I2 skal anvendes
Ikke-EU-varer transporteres fra Tyskland til Danmark som en forsendelse. Varerne transporteres til en godkendt modtager, der på forhånd har indgivet en forudindgivet toldangivelse.
Forsendelsen afsluttes, og den godkendte modtager indsender en I2-frembydelsesmeddelelse med henvisning til MRN på den forudindgivede angivelse.
Eksempel, hvor I2EIDR skal anvendes
En virksomhed har tidligere importeret ikke-EU-varer og angivet dem til toldoplagsproceduren. Virksomheden ønsker nu at bringe varerne i fri omsætning med sin bevilling til at toldangive ved indskrivning i sine regnskaber (EIDR). Virksomheden har ikke dispensation til frembydelsen i sin bevilling til ordningen og skal derfor bruge I2EIDR-frembydelsesmeddelelsen til at frembyde varerne for Toldstyrelsen.
Læs mere om indskrivning i klarererens regnskaber i Den juridiske vejledning, afsnit F.A.16.1.7.3.