Nye angivelsesarter med DMS Eksport
Her kan du læse mere om de nye angivelser i DMS Eksport, hvordan de er bygget op, hvad de erstatter og hvad de enkelte angivelser skal bruges til.
Overordnet set stiller EU større krav til det antal oplysninger, som virksomhederne skal indsende i angivelser og meddelelser. I nogle tilfælde er det helt nye oplysninger. Andre gange er det et felt i det gamle system, som bliver opdelt til flere felter i det nye DMS.
Med det nye DMS ændres defineringen af angivelsesarter. Det betyder, at angivelsesarterne får nye betegnelser og skifter fra at være numeriske til at være alfanumeriske. I e-Export er angivelserne numeriske, og det vil sige, at de består af tal. I DMS Eksport bliver angivelsesarterne alfanumeriske og kommer til at bestå af henholdsvis et bogstav og et tal fx A1 og B1. Samtidig bliver de nuværende angivelsesarter erstattet en række nye datasæt. Det vil sige, at B1-angivelsen er et datasæt og A1 er et andet.
Udfordringen ved ændringerne er, at virksomhederne fremover skal vælge den rigtige angivelsesart på forhånd. Førhen var det muligt at udfylde alle de relevante felter til en angivelse. Fremover skal man altså vælge den rigtige angivelsesart, før man begynder. Desuden skal man finde de rette data, som den valgte angivelsesart kræver.
I DMS Eksport bliver angivelsesarterne opdelt i 3 grupper:
- A-angivelser, som indgives direkte til udpassagetoldstedet.
- B-angivelser, som indgives til eksporttoldstedet (ekspeditionsstedet i e-Export).
- C-angivelser, som omfatter ordningen ’forenklet eksportangivelse’. Den erstatter den tidligere angivelsesart 21, forenklet udførselsangivelse.
Kan man finde en oversigt over, hvilke angivelsesarter i DMS der erstatter de nuværende i e-Export?
Nej. Det er ikke muligt at lave sådan en oversigt, da de nye angivelsesarter ikke nødvendigvis svarer præcist til en af de gamle.
En oversigt over de nuværende rubriknumre kan findes i Den juridiske vejledning, kapitel F.A.35.1, eller i den delegerede forordning om overgangsbestemmelser, Bilag 9, Tillæg C1 og D1. De nye angivelsesarter kan du læse mere om på siderne her, og du kan læse mere om de tilhørende dataelementer i EU-Kommissionens delegerede forordning, bilag B.
En forudindgivet angivelse er en angivelse, som indgives inden varerne frembydes. Den kan indgives 30 dage før frembydelse. Den forudindgivne angivelse eksisterer også i dag, men i et andet format. Det svarer til at lave en angivelsesart 24, hvor du efterfølgende indsætter faktisk ekspeditionstidspunkt.
Alle eksportangivelser kan indsendes som en forudindgivet angivelse, og det kræver ikke en bevilling.
Når transporten startes op og før varerne læsses på transportmidlet på en godkendt adresse hos en godkendt frembyder, skal der indsendes en frembydelsesmeddelelse til den forudindgivne angivelse. Frembydes varerne på et eksporttoldsted (toldekspeditionssted) indsætter eksporttoldstedet frembydelsesmeddelelsen. Først når varerne er frigivet til eksport, må transporten startes.
Vær opmærksom på, at en forudindgivet angivelse vil blive ugyldiggjort og automatisk slettet, hvis virksomheden ikke tilføjer en frembydelsesmeddelelse senest 30 dage efter indgivelsen.
Når du opretter en forudindgivet angivelse i DMS Eksport, ændres koderne i datafeltet 11 02 000 000 supplerende angivelse.
Angivelsesart | Kode i dataelement 11 02 |
---|---|
Forudindgivet B1: eksport- og reeksportangivelse | EXD |
Forudindgivet B2: angivelse til passiv forædling | EXD |
Forudindgivet B3: angivelse til toldoplagring af EU-varer | COD |
Forudingivet B4: angivelse til afsendelse af varer til særlige fiskale områder | COD |
Forudindgivet C1: forenklet eksportangivelse | EXE |
Forudindgivet C1: forenklet eksportangivelse, lejlighedsvis | EXX |
Forudindgivet C1: forenklet eksportangivelse, regelmæssigt | EXF |
En B1-angivelse er en angivelse til eksport og reeksport. Den svarer bl.a. til den nuværende angivelsesart 20 i e-Export. En B1 dækker dog over mere end den nuværende eksportangivelse. Den dækker:
- Angivelsesart 20: Almindelig udførsel
- Angivelsesart 26: Proviantangivelse og 27: Proviantangivelse (månedsangivelse). Det bliver til en B1 proviant
- Angivelsesart 28: Efterfølgende udførselsangivelse. Det bliver til en B1 efterfølgende udførselsangivelse (retrospektiv)
- Angivelsesart 31: YM godkendt ordning og 32: YM almindelig procedure.
En del nuværende angivelsesarter, som tidligere har været selvstændige, lægges altså fremover ind under B1-angivelsen. De oplysninger, du indgiver, afgør, hvilken type B1-angivelse du indsender. Fx skal de oplysninger, du normalt udfylder i en 28’er efterfølgende udførselsangivelse, stadig indsendes fremover. De skal dog indtastes i en række felter i en B1-angivelse, som så tilsammen udgør datasættet for en B1 efterfølgende udførsel. På samme måde startes en B1 proviant som en almindelig B1-angivelse, og så vil der ligesom i e-Export komme en ekstra fane i hoveddelen.
Som noget nyt bliver det også muligt at vælge om du vil kombinere eksportangivelsen med en summarisk udpassageangivelse. Det kan du læse mere om under Kombinerede angivelser.
Spørgsmål om B1 fra tidligere temamøder:
Angivelsesart 24 bliver erstattet af en forudindgivet B1-angivelse og en frembydelsesmeddelelse (C2).
Hvis du som virksomhed er vant til at bruge det, der kaldes en 24’er i e-Export, når du er godkendt frembyder (virksomheden har bevilling til godkendt frembydelsessted), skal du i DMS Eksport benytte dig af en forudindgivet B1-angivelse. Efter at du har indsendt den forudindgivne angivelse, har du 30 dage til at frembyde varerne.
Når din virksomhed er klar til at sende varerne, skal varerne frembydes ved at indsende en frembydelsesmeddelelse (C2-meddelelse). En frembydelsesmeddelelse svarer til, at virksomheden indsætter faktisk ekspeditionstidspunkt, som vi kender det i dag.
Nej, det kan man ikke. Når du laver en forudindgivet angivelse, angiver du det forventede ekspeditionstidspunkt. Når du efterfølgende indgiver frembydelsesmeddelelsen (C2), bliver varerne antaget. Så forventet ekspeditionstidspunkt indsættes i en forudindgivet B1-angivelse, og faktisk ekspeditionstidspunkt kommer med frembydelsesmeddelelsen.
Hvis varerne frembydes ved toldekspeditionsstedet, vil det være toldmedarbejderen, der indsætter det faktiske ekspeditionstidspunkt, ligesom i dag.
Opretter du i stedet en standardtoldangivelse (EXA), så indsender du en fuld angivelse, der indeholder de oplysninger, der ellers skal indgives i forbindelse med frembydelsen. Derfor skal der ikke indsendes en separat frembydelsesmeddelelse, men angivelsen skal manuelt antages af en toldmedarbejder.
Hvis man laver en B1-angivelse kombineret med en summarisk udpassageangivelse og skriver 2 i datafelt 11 07 000 000 sikkerhedsoplysninger, bliver der så genereret en eller to angivelser?
Der bliver genereret en samlet angivelse. Når man indsætter kode 2, åbner angivelsen sig, så man kan udfylde de ekstra datafelter, som kræves i forbindelse med den summariske udpassageangivelse.
Hvis en B1-angivelse er indgivet som forudindgivet, skal der altid være en frembydelsesmeddelelse også, altså en C2. Frembydelsessted påføres i B1 under dataelement 16 15 000 000 varens placering. Der angiver man den adresse, varerne befinder sig på. Det gælder, både hvis det er et godkendt frembydelsessted, hos en godkendt afsender eller hvis det er et toldsted, hvor varerne vil blive fysisk frembudt.
En B2-angivelse er en angivelse til passiv forædling. Den skal bruges, hver gang du sender varer til lande udenfor EU til en form for forædling. Passiv forædling har ikke sin egen angivelsesart i e-Export, her ligger den under angivelsesart 20. Selvom den får sin egen angivelsesart i DMS Eksport, er det den samme handling som i dag, og du skal bruge de procedurekoder, som du bruger i e-Export i dag fx 21 00 100 eller 21 00 200.
For at benytte en B2 skal din virksomhed have en bevilling til passiv forædling (OPO). Du kan enten have en stående bevilling eller søge om en enkeltstående bevilling. Har din virksomhed en stående bevilling, kan I sende varer til passiv forædling uden at ansøge om en bevilling hver gang. I DMS Eksport vil det stadig være muligt at søge om en enkeltstående bevilling, men blanket 13.037 til den enkeltstående bevilling udgår, og det bliver i stedet indbygget i B2-angivelsen.
Når du skal indsende en angivelse til passiv forædling, skal du på varepostniveau i datagruppe 12 Henvisninger til meddelelser, dokumenter, certifikater og bevillinger bruge kode 8F eller 8B.
8F bruges ved en enkeltstående bevilling. I dag bruges en fysisk blanket ved en enkeltstående bevilling til passiv forædling, oplysningerne på blanketten bliver lagt ind i DMS og vil være blive synlige og mulige at udfylde, hvis man vælger 8F.
8B bruges ved en stående bevilling.
Herunder er samlet et par eksempler på dataelementer, du skal udfylde, når du indsender en B2-angivelse:
- 11 07 000 000 Sikkerhed. Her angiver du, om du vil kombinere B2-angivelsen med sikkerheds- og sikringsoplysninger.
- 12 12 000 000 Bevilling. Det er et hoveddataelement, som du skal folde ud, så du kan udfylde underdataelementerne:
- 12 12 001 000 Referencenummer: Her angiver du referencenummer/bevillingsnummer. Skal udfyldes på en stående bevilling. Her angiver du oplysninger om din bevilling. Bevillingsnummeret skal oplyses med 14 karakterer og er alfanumerisk dvs. hele nummeret, som det fremgår i bevillingen, som virksomheden har modtaget.
- 12 12 002 000 Type: Her angiver du, hvilken type bevilling virksomheden har.
- 13 03 000 000 Modtager. Her angiver du oplysninger om modtageren. Hvis du vælger at udfylde dette felt, bliver følgende dataelementer obligatoriske:
- 13 03 016 000 Navn: Her angiver du modtagerens navn.
- 13 03 018 000 Adresse: Her angiver du modtagerens adresse.
- 13 03 018 019 Gade og nummer.
- 13 03 018 020 Land.
- 13 03 018 021 Postnummer.
- 13 03 018 022 By.
Spørgsmål om B2 fra tidligere temamøder:
Ja. Når der skal laves en reeksport fra aktiv forædling i DMS Eksport, skal du bruge B1-angivelsen, som også bruges til proceduren til reeksport. Det er de samme regler, der gør sig gældende i det nuværende e-Export, hvor du bruger procedurekode 31.
En B3-angivelse er en angivelse til toldoplag af EU-varer. Det er en ny angivelse, og der findes ikke en tilsvarende angivelse i e-Export. B3-angivelsen gør det muligt at opbevare EU-varer i en lagerfacilitet til toldoplag. Det kræver en bevilling at benytte B3-angivelsen. Der vil komme mere information om B3-angivelsen.
Procedurekode 76 og 77, som også kan benyttes i dag, vil også være gældende i DMS Eksport. I e-Export bliver procedurekoderne ikke brugt til toldoplag af EU-varer men til YM-angivelser. Det er altså nyt at koderne fremover skal bruges til toldoplag af EU-varer. Procedurekoden skal indsættes i datagruppe 11 Meddelelsesoplysninger (herunder procedurekoder) på varepostniveau.
Herunder kan du se et par eksempler på dataelementer, du skal udfylde, når du indsender en B3-angivelse:
- 12 12 000 000 Bevilling: Det er et hoveddataelement, som du skal folde ud, så du kan udfylde underdataelementerne:
- 12 12 001 000 Referencenummer: Her angiver du virksomhedens referencenummer/bevillings-nummer. Her angiver du oplysninger om din bevilling.
- 12 12 002 000 Type: Her angiver du, hvilken type bevilling virksomheden har.
- 16 07 000 000 Eksportland: Her angives EU-koden for den medlemsstat, som varerne befinder sig i ved frigivelse til proceduren.
En B4-angivelse er en angivelse til afsendelse af varer til særlige fiskale områder. Den har ikke sin egen angivelsesart i e-Export, men svarer til at udfylde en angivelsesart 20 med procedurekode 49 000 90. Når du indsender en B4-angivelse i DMS Eksport, skal du bruge en ny procedurekode: 10 00 F75. Procedurekoden indsættes i datagruppe 11 Meddelelsesoplysninger (herunder procedurekoder) på varepostniveau. Det kræver ikke en bevilling at indsende en B4-angivelse.
En B4-angivelse kan også indsendes som en forudindgivet angivelse.
De særlige fiskale områder er de områder, der er en del af EU’s toldområde, men som ikke er en del af moms- og afgiftsområdet. Det omfatter for eksempel følgende områder:
Ålandsøerne (Finland)
De Kanariske Øer (Spanien)
- Tenerife
- Gran Canaria
- Lanzarote
- La Palma
- La Gomera
- El Hierro
- Fuerteventura
Athos Bjerget (Grækenland)
De franske oversøiske territorier
- Guadeloupe
- Fransk Guyana
- Martinique
- Réunion
- Mayotte
- Saint-Barthélémy
- Saint-Martin
Når EU-varerne skal transporteres til, fra eller mellem de særlige fiskale områder, skal der bruges et T2LF-dokument ligesom i e-Export. T2LF-dokumentet er fortsat et fysisk dokument, hvor du elektronisk skal oplyse dokumentets referencenummer. I DMS Eksport skal du angive nummeret i dataelement 12 03 001 000 Referencenummer. I løbet af de kommende år vil T2LF-dokumentet overgå fra papirform til at være en elektronisk angivelse.
Herunder kan du se et par eksempler på dataelementer, du skal udfylde, når du indsender en B4-angivelse:
- 12 03 001 000 Referencenummer: Her angives nummeret fra det fysiske T2LF-dokument.
- 13 01 000 000 Eksportøren: Her angives oplysninger om eksportøren. Ved handel med særlige fiskale områder er eksportøren afsender. Feltet er obligatorisk.
- 16 15 000 000 Sted, hvor varen befinder sig: Her angives varens placering. Feltet er obligatorisk.
- 19 07 000 000 Transportudstyr: Det er ikke obligatorisk at udfylde feltet, men hvis du udfylder det, bliver nedenstående dataelementer obligatoriske:
- 19 07 063 000 Containeridentifikationsnummer.
- 19 07 044 000 Varereference.
En C1-angivelse er en forenklet angivelse. Det betyder, at den har et reduceret datasæt. C1-angivelsen svarer til en angivelsesart 21 i e-Export, og det er de samme regler for, hvilke oplysninger, du skal indgive. C1-angivelsen kan bruges, hvis virksomheden mangler oplysninger eller dokumenter til angivelsen. Efterfølgende skal der indsendes en supplerende angivelse, som skal indeholde de oplysninger, der mangler for at angivelsen bliver en fuld B1- eller B4-angivelse. Den supplerende angivelse skal udfyldes med koden x (supplerende lejlighedsvis) eller y (supplerende regelmæssig) i dataelement 11 02 000 000 Supplerende angivelsestype. En C1-angivelse kan bruges en enkelt gang eller regelmæssigt. Vil man benytte C1 regelmæssigt, kræver det en bevilling (SDE).
Typer af supplerende angivelser til C1-angivelsen
Den supplerende angivelse indsendes, som nævnt ovenfor, ved at åbne den eksisterende forenklede angivelse og kan være enten en enkeltstående angivelse eller for en periode.
- Den enkeltstående er én supplerende angivelse, som indgives til en konkret C1-angivelse, hvor virksomheden fx ikke havde alle oplysninger til rådighed fra starten.
- Periodeangivelse eller månedsangivelse betyder, at virksomheden indgiver én supplerende angivelse, som omfatter flere forenklede angivelser. Det kan fx være ved proviant, hvor der også i dag kan indgives en månedsangivelse.
Den supplerende angivelse skal som hovedregel indgives senest 10 dage efter den forenklede C1-angivelse. Virksomheden kan i meget sjældne tilfælde få dispensation fra at indgive en supplerende angivelse i henhold til EUTK, art. 167, stk. 2 og DF art. 183.
Nedenfor ses et par eksempler på dataelementer, som du skal udfylde, når du indsender en C1-angivelse:
- 16 03 000 000 Bestemmelsesland. Dataelementet kan undlades på den forenklede angivelse, men vil i stedet være obligatorisk at udfylde i den supplerende angivelse.
- 16 08 000 000 Oprindelsesland. Det er valgfrit at udfylde oprindelsesland på en C1-angivelse i modsætning til i e-Export, hvor det er obligatorisk.
C2 er en ny elektronisk frembydelsesmeddelelse, som ikke findes i e-Export. Virksomheden skal indsende en C2-meddelelse for at få frembudt varer til eksport.
En C2 kan bruges i to tilfælde:
- I forbindelse med en forudindgivet angivelse.
- I forbindelse med indskrivning i klarererens regnskab.
I forbindelse med en forudindgivet angivelse skal C2-meddelelsen altid benyttes ved frembydelse af varer til eksport. Den svarer til det, vi i dag kender som faktisk ekspeditionstidspunkt. En C2 skal indsendes på den forudindgivne angivelse, hvis varer du ønsker at frembyde.
Frembydelsesmeddelelsen knytter sig til en specifik angivelse, og virksomheden indsender den, når varerne skal frembydes enten ved eksporttoldstedet eller på det godkendte frembydelsessted. Hvis C2-meddelelsen indsendes af en godkendt frembyder, bliver varerne frigivet automatisk efter risikoanalysen, medmindre angivelsen er udtaget til kontrol.
Hvis virksomheden har en bevilling (EIR) til indskrivning i klarererens regnskab, vil det fremgå af bevillingen, om der skal indsendes en frembydelsesmeddelelse via en C2 eller om virksomheden er fritaget for frembydelse.
Der er forskel på, hvilke dataelementer du skal udfylde, alt efter om frembydelsesmeddelelsen indsendes i forbindelse med en forudindgivet angivelse eller indskrivning i klarererens regnskab. Nedenfor ses nogle eksempler på dataelementer, som du skal udfylde, når du indsender en C2 til indskrivning i klarererens regnskab:
- 11 03 000 000 Varepostnummer: Her angives det nummer, som varen er blevet tildelt regnskabet hos den virksomhed, der holder regnskabet.
- 12 12 000 000 Bevilling: Det er et hoveddataelement, som du skal folde ud, så du kan udfylde underdataelementet:
- 12 12 001 000 Referencenummer: Her angives oplysninger om virksomhedens bevilling. Den skal udfyldes i de tilfælde, hvor der står i bevillingen, at der skal indsendes en frembydelsesmeddelelse.
Spørgsmål om C2-meddelelsen fra tidligere temamøder:
I dag skal der indsendes en forudangivelse (24) og efterfølgende indsættes faktisk ekspeditionstidspunkt. Det vil fremover fungere på samme måde, nu skal der bare bruges en B1-angivelse i DMS og en efterfølgende frembydelsesmeddelelse.
Når en godkendt frembyder (bevilling til godkendt frembydelsessted) sender en frembydelsesmeddelelse, vil der ske en validering, en risikovurdering og en antagelse, hvis ikke den er udtaget til kontrol. Derefter vil angivelsen blive frigivet til eksport.
Hvis man ikke har en tilladelse til godkendt frembydelsessted, vil det foregå som i dag. Det vil sige, at når frembydelsesmeddelelsen bliver indsendt, vil angivelsen blive antaget, og varerne kan frembydes på toldekspeditionsstedet. Så der, hvor du i dag indsætter faktisk ekspeditionstid i e-Export, skal du fremover indsende en frembydelsesmeddelelse i DMS.
En A3-meddelelse er en reeksportmeddelelse, som indeholder færre oplysninger end en A1- og A2-angivelse. Der findes ikke en lignende meddelelse i e-Export i dag. Reeksportmeddelelsen indeholder oplysninger, som kan afslutte frizoneprocedure eller midlertidig opbevaring, og kan bruges i de tilfælde, hvor der dispenseres fra at indsende en A1 eller A2: fx ved ikke-EU-varer i en frizone eller på midlertidig opbevaring (MIO/MIG), som reeksporteres derfra indenfor 14 dage.
Der vil komme yderligere information om reeksportmeddelelsen, når vi nærmer os idriftsættelsen af DMS Eksport.